Vali Aksoy’dan Ünlüce’ye Ziyaret Vali Aksoy’dan Ünlüce’ye Ziyaret


2019 Aralık ayında çekilen kurada hak kazanan vatandaşlar 2 yıl sonra teslim edileceği söylenen TOKİ’lerin halen vatandaşa teslim edilmemesi ve artan maliyetler sebep gösterilerek peşinatlardaki fiyatların yükselmesine tepki gösterdi. Türkoğlu, “Türkiye genelinde sosyal konut çalışmaları içerisinde dar sabit gelirli vatandaşlarımız ev sahibi olsun, sıcak yuvaya başlarını soksun diye 100 bin konut açıklaması yapıldı. Eskişehir'de 100 bin konut projesinden 2450 hak sahibi için kuralar çekildi ve 2019’da 2 yıl içerisinde bu evlere başınızı sokacaksınız denildi. Belirlenen bedelin yüzde 10’unu ev tesliminde ve taksitleri de 890 lira civarında başlayacak en fazla bin 100 lira civarında taksitlerle ev sahibi olacaksınız dediler. O zaman bu taksitler asgari ücretin yüzde 30’u civarındaydı. Sosyal konutun mantığı budur. Devlet müteahhit gibi kâr amacıyla iş yapmaz.” açıklamasında bulundu. 
Vaat ettiklerini hak sahiplerine verin
Peşinatlardaki artışları karşılaştıran Türkoğlu, “O zamanlar 20 bin lira civarında bir rakam peşinat alacağız denildi. Şimdi 2+1 için aşağı yukarı 145 bin lira, 3+1 için 180 bin lira vereceksiniz. Maliyetler arttı diyorlar. Başında bir vaat, sözleşme ile işe başladık. Taksitler de 894 liradan 2+1 için 5800-6 bin civarı, 3+1 için 8 bin lira civarında. Asgari ücret 11 bin lira. Emekli maaşı bu memlekette 7 bin 500 lira. Bu sarhoştum aydım, ben bu işten caydım diyor devlet. Devlet böyle bir şey söyleyemez. Başınızda vaat ettiğiniz şartlar ne ise hak sahiplerine bunu vereceksiniz.” dedi. 
Peşinatlar 20 binden 170 bine çıktı
TOKİ’lerden mağdur olan Neslihan Aras, 4 yıl önce kendilerinden 20 bin lira peşinat denildiğini ancak şu an 170 bin lira peşinat istendiğini dile getirdi. Aras, “En çok belimizi büken şey KDV’mizin yüzde 1 olması gerekirken yüzde 10’a çıkarılması. Biz şu an kendi dairem için 168 bin lira peşinat ödemek zorundayım ama birkaç ay sonra anahtar tesliminde bir o kadar da KDV isteniyor. Bizim gibi dar ve orta gelirli insanların bunu karşılaması mümkün değil. Birçok sıkıntı oldu biliyoruz ama bunun faturasını biz ödemek zorunda değiliz, bize ödetmesinler. 20 bin peşinat vermemiz gerekiyordu 170 bine çıktı. Eğer ki bunu kabul ediyorsak bizim gerçekten 4 yılda enflasyonumuz yüzde 1000 mi arttı yoksa bu sadece bize mi yansıtıldı?” diyerek tepkisini dile getirdi. 
Sabit ödemeye geri dönülsün
Enver karagöz adlı TOKİ mağduru vatandaş ise şu şekilde konuştu; “2019’da kurda çıktı. Sonra binalar yapılmaya başladı ama gecikti binalar. Binalar gecikince maliyetler de arttı. Böyle olunca emekliler 7 bin 500 lira maaş alıyorlar, 7 bin 139 lira taksit var. Bunun elektriği, doğalgazı var. Ne yiyecek bu vatandaş nasıl ödeyecek. Çok mağduruz. Sabit ödemeye dönülmesi gerekir.” dedi.

Editör: Mustafa YILDIRIM