Tabip Odası: Yasayı geri çek! Tabip Odası: Yasayı geri çek!

Eskişehir'de 2297 adet inşa edilen TOKİ konutunun sahipleri enflasyonla birlikte artan ödeme miktarları ve KDV oranlarının dar gelirlinin ödemesinin mümkün olmadığını ifade ederek, 2019 yılında verilen sözlerin tutulmasını, kendilerinin enflasyona ezdirilmemesini istedi. 2019 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdelediği ve dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından protokol imzalanarak hayata geçirilen her yıl 100 Bin Konut Projesi kapsamında Eskişehir'de yapılacağı söylenen 2450 adet konutun hak sahipleri postane önünde yaptıkları basın açıklaması sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mektup yolladı.  2019 yılında açıklanan başvuru șartlarının günümüzde geçerli olmadığını, ödeme miktarlarının ve şartların taahhüd edildiği gibi gerçekleşmediğini aktaran TOKİ mağdurları, Cumhurbaşkanına mektup yazarak, kendilerini enflasyona ezdirmemesini istedi.
EN YÜKSEK DAİRE BEDELİ 240 BİN OLACAKTI!
2019 yılında belirlenen başvuru şartlarında alt gelir grubuna ait olmanın öncelikli madde olduğu aktarılan açıklamada  o dönem için 5500 TL olarak belirlenen rakamın günümüz için geçerli olmadığı ifade edildi. Yine o günü koşullarında kendilerine en yüksek daire bedelinin 240 bin TL olacağı bu projede evlerin fiyatının yüzde 10 peşin ödeneceğinin söylendiğini aktaran TOKİ mağdurları, "Geri kalan tutar için ise devlet bankalarından yüzde 0,49 faiz oranı ile kredi kullandırılacağı bu kredinin geri ödemesinin 240 ay sabit ödeme olarak yapılacağı bildirildi. Ayrıca 1 - 1,5 yıl çerisinde bitirileceği söylenen bu konutlar için anahtar tesliminde yüzde 1 KDV'nin peşin olarak tahsil edileceği resmi evraklar üzerinde açıkça hiçbir değișikliğe sebep vermeyecek şekilde belirtilmişti." ifadelerini kullandı.
153 KONUT HİÇ YAPILMADI, MEMUR MAAŞI BAZ ALINDI...
Ancak bugün TOKİ hak sahiplerinin önüne konan koşulların çok farklı olduğunu belirten TOKİ mağdurları, şu sözlere yer verdi: "Öncelikle Eskişehir için 2450 konut sözü verilerek 2450 hak sahibi belirlenmesine rağmen 2297 konut inşa edilerek 153 adet hak sahibinin 4 yıllık umutları adeta bir çöp gibi kenara atılmıştır. Bizlere o dönem için en pahalı daire fiyat asgari ücretin 10 katı olarak verilmişken sözleşme așamasında gördük ki en pahalı daire fiyatı asgari ücretin 15 katı olmuștur. Demek ki vatandaş enflasyona karşı ezdirilmiştir ve alım gücü yüzde 50 oranında düşmüştür. Bize açıklanan şartlarda yüzde 10 peşinattan sonra 240 ay sabit ödeme sözünden vazgeçilmiş bizlere 180 ay memur maaș artışı endeksli ödeme șartı zorlanmıştır, Nedir bu; memur maaş artış endeksi... Yani diyorlar ki her 6 ayda bir memur maaş artışı oranına göre evinizin toplam borcuna zam yapılacak ve yeni ev bedeli taksitlerinize bölünerek size yeni bir taksit rakamı çıkartacağız. Yani bizlerin yeni ev sahibi TOKİ idaresi olacaktır. "
KDV ORANI YÜZDE 1'DEN 10'A ÇIKARTILDI, 6 AYDA 1 ÖDEME İSTENDİ
Şu anki ev sahiplerinin bile yılda bir kez zam yaptığını ancak TOKİ'nin yılda iki kez zam yapacağını söylediğini dile getiren TOKİ mağdurları "Geçen yılki taksit artış oranlarına baktığımızda görüyoruz ki ev sahiplerine devlet tarafından yüzde 25 sınırı koyulurken TOKİ taksitlerine yüzde 40 zam yapmıştır. Cumhurbaşkanımızın ev sahiplerine yaptığı vicdan çağrısını keşke biraz da TOKİ yetkilileri dinlese..."  ifadelerini kullandı. Mağduriyetlerinin bununla da bitmediğini belirten vatandaşlar,  şunları söyledi: "Başvuru şartlarında yüzde 1 olarak açıkça belirtilen KDV oranı yüzde 1'den yüzde 10'a çıkartılmıştır. Peșinat olarak 140-200 bin TL arasında para istenen bu dar gelirli hak sahiplerinden evlerin teslimi sırasında aynı tutarı bir de KDV olarak ödemeleri istenmiştir. Bu KDV ödemesi tek anahtar teslimiyle kalmayıp her 6 ayda bir daire bedeline yapılacak fiyat artışının yüzde 10'u  oranında KDV ödemesi olarak hak sahiplerinden peșin olarak istenecektir. Yani zaten yüksek rakamlarda taksit ödeyecek dar gelirli vatandaşlara deniyor ki 6 ayda bir de 20-40 bin TL arasında KDV ödemesi yapacaksınız. Bu insanlar bunu ödeyebilecek durumda olsalar dar gelirli olmazlar, dar gelirli olmasalar zaten bu evlerde hak sahibi olmazlar. Bizler anlayamadık bizim dar gelirli mi olmamız gerekiyor bu evleri almak için, Yoksa bol gelirli mi olmamız gerekiyor?"
CUMHURBAŞKANINA SESLENDİLER
TOKİ mağdurları olarak Cumhurbaşkanına yaşadıkları mağduriyeti anlatmak için mektup göndermek üzere burada toplanan TOKİ mağdurları "Her fırsatta bizleri enflasyona ezdirmeyeceğini söyleyen, vatandaşlarının huzurlu yuvalarında oturmalarını sağlayacağını dile getiren, bugüne kadar verdiği sözlerin tamamını tuttuğunu ve tutmaya devam edeceğini ileten Cumhurbaşkanımızın inşallah bizlerin sesini duyacağını ve bu mağduriyetin giderilmesi için gerekli talimatları vereceğini umut ediyoruz." dedi.

Editör: Mustafa YILDIRIM