Genel Başkan Süleyman Bakal konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), Servis Araçları İşletmecileri Odası, Minibüsçüler Odası, Şoförler ve Otomobilciler Odası ile ESTRAM’ın zam talebi ile toplandı. Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıdan zam kararı çıktı.

“ESTRAM’ın zam talebinde 20 Mart 2022 tarihinde yürürlüğe giren şehir içi ulaşım sistemi ücret tarifeleri sonrası elektrik giderlerin yıl sonuna kadar %268 oranında artacağı, işletim giderlerindeki artışlar, doğalgaz ve akaryakıta gelen zamlar, 2022 yılında Ocak ve Temmuz ayında asgari ücrete gelen zamlar sonrası Toplu İş Sözleşmesinin de etkisi nedeniyle personel maliyeti artışlara dikkat çekildi. Gerekçede ayrıca döviz kurlarındaki yükselmenin yedek parçaya yansıması gibi birçok nedenle toplu taşıma hizmeti maliyetlerin beklenmeyen oranda yükseldiği ifade edildi.

ESTRAM’ın talebinde, “Döviz kurlarındaki yükselmeler ve ekonomik koşullardaki değişkenliğin olumsuz etkileriyle artan maliyetler, toplu taşıma hizmetinin sürdürülebilirliğinin sağlanmasında gelir-gider dengesini bozmuştur. Söz konusu artışlar değerlendirildiğinde; toplu taşıma sisteminde belediye otobüsleri ve tramvaylarda kullanılan bilet tarifesinde artış yapılması zorunlu olmuştur”

            Gerekçe bu kadar, kısacası;Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum.

           İçinde tüketicilerin temsil edilmediği UKOME toplantılarında sağlıklı kararlar alınamaz…

            Buna göre ESTRAM tam eskart 6 liradan 7,5 liraya indirimli eskart 3,50 liradan 4 liraya, aktarma ise 70 kuruştan 80 kuruşa çıkarıldı. İlçeler ve kırsal mahallelere yapılan otobüs seferlerinde de 2,3 ve 4 kat tarifesi uygulanması kararlaştırıldı.

UKOME toplantısında okul servis ücretlerine yüzde 20 zam yapılırken, minibüslerde ise yüzde 25 artışla 6 TL olan tam ücret 7,5 TL’ye, öğrenci ücreti ise 4,5 liradan 5 TL’ye yükseltildi. Dolmuş ücretleri ise yüzde 25 artışla 6 TL’den 7,50 TL’ye çıkarıldı. Kararlar oy çokluğu ile kabul edildi. Yeni zamlı tarifeler 12 Eylül tarihinden itibaren geçerli olacak.

 Her zaman söylediğimizi tekrar ediyoruz; temel ihtiyaçlara zam zorunlu olsa bile zam yapılmamalıdır, sübvanse edilmelidir.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanına soruyoruz?

Zamları otomatiğe bağlarsanız; siz neden seçildiniz?

Neden dar ve sabit gelirliler lehine inisiyatif kullanmıyorsunuz?

İhtiyaçlar sıralamasının üstünde yer alan ve üst gelir gruplarının ihtiyaçlarını karşılamak için yaptığınız sübvansiyonu  temel bir ihtiyaç olan toplu ulaşım hakkı için neden yapmıyorsunuz?

İçinde tüketicilerin temsil edilmediği UKOME kararlarının adil olduğuna inanıyor musunuz?

Toplu ulaşıma yaptığınız adaletsiz zammı tekrar gözden geçirip,piyasa için değil tüketiciler için tarife belirlemeyi düşünüyormusunuz?

Editör: Mustafa YILDIRIM