Sempozyuma katılan sanatçılar, Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ı ziyaret etti.

Tepebaşı Belediyesi tarafından konsepti ve çeşitliliğiyle dünyada sadece Eskişehir’de düzenlenen Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun 15’incisi, 5-17 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Her yıl olduğu gibi yine birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak olan sempozyum bu yıl da sanat etkinlikleri, sergiler, sanatçı sunumları, torna yarışmaları ile dopdolu olacak. Öte yandan el emeği ürünler satış noktaları, çocuk oyun parkı, yemek yarışmaları, konserler ve çocuk atölyeleri de Eskişehirlilere sanat dolu günler yaşatacak.

Sanatçılar kentimize geldi

15’inci Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu bu yıl Türkiye’nin yanı sıra Romanya (Delia Maxim), Küba (Martha Jimenez), İtalya (Massimo Pistone), Güney Kore (Kim Yong Moon) ülkelerinden sanatçıların katılımı ile düzenleniyor.

Sempozyuma ülkemiz adına katılan sanatçılar ise İbrahim Vefa İrdelp, Pınar Baklan, Necati Seydi Ferahoğlu ve Kaan Canduran yer alıyor. Sempozyum için Eskişehir’e gelen sanatçılar, ilk olarak önceki sempozyumlarda ortaya çıkan ve açık alanlar ile belediye hizmet binasında sergilenen eserleri inceledi. Sanatçılar ve sempozyumun sanat danışmanı Prof. Bilgehan Uzuner, Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ı da makamında ziyaret etti. Sanatçıları ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Başkan Ataç da kentin sanat birikimine sağlayacakları katkılar için de şimdiden teşekkür etti.

“Dünya ülkelerinde sayılı sempozyumların içinde”

Konuk sanatçılardan İbrahim Vefa İrdelp, “Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu, Türkiye’yi bırakın, dünya ülkelerinde sayılı sempozyumların içinde. Oldukça prestijli ve sanatçıların katılmak istediği bir etkinlik. Çok güzel işler yapılıyor, akademik açıdan ve seramik camiası içinde oldukça prestiji yüksek bir sempozyum. Eskişehirlilerin hepsini sempozyuma bekliyoruz. Şehrin sanatsal kimliğine katkı sunan bir etkinlik” diye konuştu.

 

“Eskişehirliler çok şanslı”

Necati Seydi Ferahoğlu da “Öncelikle çok heyecanlıyım. Bir şehirde, bu kadar uzun süreli bir sosyal etkinliği, sanatsal faaliyeti sürdürmek çok zor. Bunu başarmak da çok büyük bir azim, güç gerektiriyor. Güzel işler çıkacağına inanıyorum. Eskişehirlilerin katılacağını düşünüyorum. Eskişehirler çok güzel bir şehirde, sosyal faaliyetler ile zenginleştirilmiş bir hayat sürüyorlar, bu açıdan çok şanslılar” dedi.

“Halkın, akademi ve sanat camiası ile bütünleştiği bir etkinlik”

Konuk sanatçılardan Pınar Baklan ise “Çok mutlu oldum. Şehri ziyaretlerimde eserleri görüyordum. Hep içimde olan bir istekti, eserlerim Eskişehir’de kamusal alanlarda sergilensin istiyordum. Halkın, akademi ve sanat camiası ile bütünleştiği bir etkinlik. Her şey şehirle iç içe yaşanıyor. Eskişehir halkını çalışma alanlarımızı, sergilerimizi görmeye davet ediyoruz. Başkanımıza da emekleri, daveti, özverisi için çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“Ankara’da, İstanbul’da böyle bir belediye yok”

Bir diğer sanatçı Kaan Canduran da “Kamusal sanatta Türkiye’de sayılı örneklerden biri burası. Bu kadar çeşitli sanatçının bir arada buluşturulması, çok ciddi ve iyi bir organizasyon. Eskişehirliler, Türkiye’deki birçok ilden daha şanslılar. Ankara’da, İstanbul’da bu kadar kamusal eserin bir arada olduğu herhangi bir semt, belediye yok” dedi.

Açılış töreni 5 Eylül’de

Bu yılki sempozyum aramızdan ayrılan Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Melih Savaş ve Endel Şirketler Grubu Yapı Malzemeleri Grubu Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Y. Özaydemir’e adandı.

Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun açılış töreni 5 Eylül Pazartesi günü saat 18.30’da Eti Eski Fabrika alanında gerçekleşecek. Törenin ardından Bülent Özdemir & Gökçe konseri Eskişehirliler ile buluşacak.

Editör: Mustafa YILDIRIM