Toroid akım trafosu, birincil ve ikincil sargılarının toroidal şekilde sarıldığı bir tür elektriksel transformatördür. Bu tür trafolar, yüksek frekanslı elektrik sinyallerini taşımak için tasarlanmıştır ve düşük kayıplarla yüksek verimlilik sağlarlar.

Sahip oldukları nitelikler ile endüstriyel ve ticari alanlarda tercih gören toroid akım trafoları, özellikle de güç kaynakları, ses sistemleri, aydınlatma cihazları, yüksek frekans sahibi cihazlar ve güç invertörlerinde kullanılırlar. Yüksek oranlarda izolasyon direnci ve düşük seviyeli manyetik kaçak akım sağlayan bu toroid akım trafosu, avantajlı yapıları sayesinde diğer akım trafolarına nazaran daha çok ilgi görür.

Toroid akım trafosu, diğer trafolara nazaran çok daha az manyetik kaçak akım oluşturmaktadır. Bu kapsamda manyetik bir çekirdeğe sahip olan akım trafolarına göre daha nitelikli bir işleve de sahip olurlar. Toroid cinsi akım trafoları, düşük empedans sargılarının kullanımını da bu nitelikleri ile sağlar. Bunun yanında, bobinlerin simetrik ve düzgün sarılmaları için de yine bu model trafoları tercih edebilir ve aktif olarak kullanabilirsiniz. Bu sayede parazitik kapasitansa da daha düşük bir seviyede sahip olursunuz.

Küçük boyutlu bir yapıda olan bu trafolar, diğer trafo çeşitlerine nazaran kullanılan alan içerisinde daha az yer kaplarlar. Bu sebeple de yoğunluğu yüksek olan elektrikli cihazlar için çok daha uygun bir tercih olmaktadır. Manyetik alanlardan dolayı karşımıza çıkan titreşim ve gürültü durumları, manyetik çekirdek içermeyen bu toroid akım trafolarında görülmez. Her anlamda daha avantajlı bir yapı içeren bu trafolar, doğru bir tercih ile çok daha kaliteli ve hızlı bir çalışma yapmanızı sağlayacaktır.

Unutmayın, caraskallardan pompalara, solar apliklerden tilki kuyruğu testereler ve şerit testere makinelerine kadar aradığınız on binlerce ürün için Elektromarketim’i ziyaret edebilir en uygun fiyat, kolay iade hakkı, hızlı kargo ve taksit seçeneklerinden hemen faydalanabilirsiniz.

Editör: Mustafa YILDIRIM