Kargo ücretlerindeki fahiş zam şikayetlerini değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal, "Kargo ücretlerinden gelen fahiş zam şikayetleri; rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı anlaşma, karar ve uygulama şüphesini güçlendirmektedir." dedi. Bakal, “Tüketicilerin mesafeli sözleşmelerle yaptığı alışverişler artmakta, kargo taşımacılığı hayatın olağan akışının bir parçası haline gelmektedir. Kargo ücretleri tüketicilerin bütçesinde önemli bir oran oluşturmaktadır. Alışverişlerde tüketiciler çoğu zaman "Kargo dahil" seçeneğini seçse de tedarikçilerin mal alırken ve gönderirken ödediği fahiş kargo ücretleri maliyet unsuru olarak maliyete yansımaktadır.” dedi.

Kargo ücretlerindeki fahiş artış incelenmeli

Tüketicilerin kargo ücretlerine yapılan fahiş zamlardan şikayetçi olduklarını dile getiren Bakal, gelen şikayetlerde kargo ücretlerinin olağan fiyat artışlarının çok üstünde olduğunun iddia edildiğini dile getirdi. Fahiş fiyat tarifelerinin, rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı anlaşma, karar ve uygulama şüphesini arttırdığını belirten Bakal, “Rekabet Kurumu resen incelemeli. Yurt genelinde az sayıda firmanın kargo taşımacılığı yaptığı ve kargo ücretlerinin olağan dışı yüksekliği ve birbirine, yakınlığından gelen şikâyetler dikkate alındığında; Rekabet Kurumunun resen inceleme yapması zorunluluk haline gelmektedir. Rekabet Kurumu kanun koyucunun kendisine verdiği yetkiyi kullanmalı; resen harekete geçerek, kargo ücretlerinde fiyatları etkilemeye yönelik anlaşma veya pazardaki hâkim durumun kötüye kullanılıp, kullanılmadığını araştırmalı, araştırma sonucu yapılan iş ve işlemleri kamuoyuyla paylaşmalıdır. Ekonomik ve rasyonel gerekçelere dayanmayan fiyat değişimleri gözden geçirilmeli.” şeklinde konuştu.

ZEY-DER Genel Kurul ilanı ZEY-DER Genel Kurul ilanı

Kargo ücretlerinin tüketicilerin günlük hayatının bir parçası olup, birkaç firmanın hizmet sunduğu kargo taşımacılığının iyi denetlenmesi gerektiğini belirten Bakal, tarifelerin tam bir rekabet ortamında oluşmasının sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Editör: Mustafa YILDIRIM