Eğitim-Bir-Sen Eskişehir 2 Nolu Şube Başkanı Ertuğrul Baki, Engelliler Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada erişilebilirlik, fırsat eşitliği ve kapsayıcı çalışma koşullarının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Eğitim-Bir-Sen Eskişehir 2 Nolu Şube Başkanı Ertuğrul Baki, Engelliler Haftası dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Baki, toplumsal yaşamın her alanında erişilebilirliğin sağlanması, fırsat eşitliğinin güçlendirilmesi ve engelli bireylerin sosyal hayat ile çalışma yaşamında karşılaştığı engellerin kaldırılması gerektiğini belirtti.
Engelliliğin bireysel bir eksiklik değil; toplumsal düzenlemeler, fiziksel şartlar ve fırsat eşitsizliklerinden kaynaklanan ortak bir sorumluluk alanı olduğunu ifade eden Baki, “Gerçek medeniyet; herkesin eşit imkanlara ulaşabildiği, kimsenin sosyal hayatın, eğitimin ve çalışma yaşamının dışında bırakılmadığı bir düzen kurabilmektir. Engelli bireylerimizin karşılaştığı fiziki, sosyal ve mesleki engellerin kaldırılması hepimizin ortak sorumluluğudur” dedi.
“Üniversiteler yalnızca öğrencilerden ibaret değildir”
Üniversitelerde uygulanan erişilebilirlik politikalarına da dikkat çeken Baki, mevcut yapının daha kapsayıcı hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Yükseköğretim Kurumları Engelliler Danışma ve Koordinasyon Yönetmeliği kapsamında üniversitelerde oluşturulan engelli öğrenci birimlerinin önemli bir ihtiyacı karşıladığını belirten Baki, uygulamanın büyük ölçüde öğrenciler merkezinde şekillendiğini kaydetti.
Baki, “Oysa üniversiteler yalnızca öğrencilerden ibaret değildir. Akademik ve idari personel de üniversite hayatının, eğitim süreçlerinin ve kamu hizmetinin asli unsurlarındandır. Engelli çalışanlarımız da en az öğrenciler kadar erişilebilir, engelsiz ve insan onuruna yakışır çalışma koşullarını hak etmektedir” ifadelerini kullandı.
Engelli çalışanların karşılaştığı erişilebilirlik sorunlarının göz ardı edilmesinin kapsayıcı üniversite yaşamı anlayışıyla bağdaşmadığını belirten Baki, ilgili yönetmelik ve birimlerin yalnızca öğrenci odaklı değil, kampüs yaşamının tamamını kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
Çalışma hayatında erişilebilirlik, fırsat eşitliği ve insan onuruna yakışır koşulların temel bir hak olduğunu dile getiren Baki, engelli bireylerin azmi, üretkenliği ve topluma kattığı değerin önemli bir örnek oluşturduğunu söyledi.
Baki açıklamasını, “Engellerin değil; imkanların, dayanışmanın ve eşitliğin konuşulduğu bir gelecek için toplumsal farkındalığın artmasını temenni ediyor, tüm engelli bireylerimize ve fedakâr ailelerine saygılarımızı sunuyoruz” sözleriyle tamamladı.




