Bu kararı değerlendiren Eskişehir Kahveciler Odası Başkanı Zeki Çoban, “Hem müşteri hem de esnafımız için olumlu olacak.” yorumunda bulundu. 

Müşteri ne fiyat ödeyeceğini bilecek
1 Ocak 2024’ten itibaren pastaneler, kafeler, lokantalar ve kıraathanelerde fiyat tarifelerinin müşterilerin göreceği giriş yerlerine asılması zorunlu olacak. Karara yönelik konuşan Çoban, “Kararı hayata geçirmeyen esnaflara ceza uygulanacak. Esnaflarımızın bağlı bulundukları odalarda almış olduğu tarifenin dışında bir fiyatı rastgele uygulayamayacaklar. Hem müşteriye hem de esnafımıza kolaylık olur. Müşterilerimiz içeride ne yiyeceğini, içeceğini ve bunlara kaç para ödeyeceğini bilmesi gerekir.” dedi.  

Eskişehir'de yaşamak için üç neden! Eskişehir'de yaşamak için üç neden!

“Kapanan dükkanların sayısını takip etmekte zorlandık”
2023 yılına yönelik de değerlendirmelerde bulunan Çoban, odaya bağlı üyelerin çok zorlu bir sene geçirdiklerini ve özellikle en büyük sorunlarının kira fiyatlarındaki artış olduğunu dile getirdi. Çoban, “Esnaflarda çok devir oldu, sayılarını takip edemediğimiz kapatmalar oldu. Kışın doğalgaz, elektrik, ısınma giderlerimiz arttı. Maalesef bardağın içinden bu masraflar çıkmıyor. Bakıldığında işçi giderleri, temizlik, çayın şekeri gibi 22 kalem giderimiz var. Biz de vergimizi, KDV’mizi veriyoruz, muhasebemizi ödüyoruz ama bu bardağın içinden bu giderler zor çıkıyor. Ayakta kalmaya çalışıyoruz ama 2024 yılından da hiç umutlu değiliz. Müşterilerin de alım gücü yok. Emekliler 7 bin 500 lira alıyor, gelmiyor kahvelere. Üniversite gençlerimiz de maddi durumlar yüzünden kafelere gitmiyor.” şeklinde konuştu.

Editör: Mustafa YILDIRIM