Eskişehir Bilecik Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Bülent Karalar, aile sağlığı çalışanlarına uygulanan yüksek vergi kesintilerinin sürdüğünü belirterek, adalet talebiyle başlatılan eylemlerin 52. haftasında kararlılıkla devam ettiklerini ifade etti.
Eskişehir Bilecik Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Bülent Karalar, aile hekimliği çalışanlarının yürüttüğü “Vergide Adalet” eylemlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Karalar, 21 Şubat 2024 tarihinde Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası tarafından başlatılan ve her Çarşamba günü süren eylemlerin, 12 Mart 2025’e kadar aralıksız devam ettiğini hatırlattı.
Aile sağlığı merkezi çalışanlarından yapılan ve yüzde 35’e varan vergi kesintilerinin en fazla yüzde 15 ile sınırlandırılması yönündeki taleplerinin karşılanmaması nedeniyle eylemlere devam ettiklerini belirten Karalar, ücretlerin kesintili alındığı her ayın 15’ini takip eden Çarşamba günlerinde ikinci safha eylemlerinin sürdürüleceğini söyledi.
Bugün itibarıyla eylemlerin 52. haftasında olduklarını belirten Dr. Karalar, hükümetten herhangi bir yanıt alamadıklarını, sağlık çalışanlarının enflasyon karşısında giderek yoksullaştığını ifade etti. Toplumun yoksul kesimlerinin de benzer ekonomik sıkıntılar nedeniyle yeterli ve dengeli beslenemediğini vurgulayan Karalar, bu durumun hastalıkları artırdığını ve daha da derinleşeceğini dile getirdi.
DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi’nin Ekim 2025 verilerine dikkat çeken Karalar, açlık sınırının 26 bin 925 TL’ye, yoksulluk sınırının ise 93 bin 135 TL’ye yükseldiğini hatırlattı. 2025 yılı net asgari ücretinin 22 bin 104 TL olduğunu belirten Karalar, mevcut ücretlerle temel besin ihtiyaçlarının bile zor karşılandığını aktardı.
“Ne istiyoruz?”
Karalar, taleplerini şu şekilde sıraladı:
-
Herkes için insanca yaşam koşullarının kamu olanaklarıyla sağlanması, ücretlerin artırılması ve vergi kesintilerinin adil bir biçimde düzenlenmesi,
-
Sağlık hizmetlerinin ticari ortamdan arındırılarak eşit ve ücretsiz sunulması,
-
Sağlık çalışanlarına güvenli çalışma koşulları, güvenceli iş ve emekliliğe yansıyacak, tek kalemden oluşan, performansa dayalı olmayan insanca yaşamaya yetecek ücret verilmesi,
-
Sağlık çalışanlarından yapılan yüzde 35’lik vergi kesintisinin kaldırılması ve her ay sabit kalmak kaydıyla en fazla yüzde 15 vergi uygulanması.
Ayrıca “Eziyet Yönetmeliği” olarak nitelendirdikleri Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ndeki hukuksuz düzenlemelere karşı bir yıldır sürdürdükleri hukuki ve örgütsel mücadelenin artarak devam edeceğini belirten Karalar, “Toplumun sağlık hakkı ve sağlık çalışanlarının hakları için mücadeleye devam edeceğiz. Bu mücadelede halkımızın desteğini bekliyoruz” dedi.





