Veteriner hekim kliniklerinin tarihindeki en zor günlerini yaşadığını belirten (EBVHO) Eskişehir Bilecik Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Kızılinler, “Bunda elektrik, doğalgaz, akaryakıt, elaman giderleri başta olmak üzere artan maliyetler yanında veteriner hekimlerin tahsilatlarını zamanında ve tam olarak yapamamaları etkili olmaktadır.” dedi.  

2022 Yılı Mart ayında 1 litre çiğ süt üretiminin  maliyetinin yüzde 12  artarak 5, 20  TL  olduğunu aktaran Kızılinler, “Süt üreticisi  Mart ayında 5,20 TL ye ürettiği sütü 4,35 TL’ye satarak litre başı 0,85 TL zarar etmiştir.2022 yılı ilk 3 aylık dönemde ise  1 litre çiğ sütteki maliyet artışı   yüzde 55  olmuştur. 1 litre çiğ süt  üretimindeki  maliyet artışı TÜİK’in açıkladığı Mart ayı enflasyon rakamının yaklaşık 2 katı olmuştur.” şeklinde konuştu.  Süt üreticisinin yaşamış olduğu ekonomik sıkıntılardan en çok etkilenenlerin  büyükbaş hayvan tedavi  ve suni tohumlama hizmeti veren  veteriner hekimlerin olduğunu belirten Kızılinler, “Süt üreticileri veteriner hekimlerden almış oldukları  hizmetin bedelini  süt parasından ödemektedirler. Süt üreticisi sütten para kazanamayınca veteriner hekimlere olan borçlarını ödeyememektedir.” dedi. Veteriner hekimlerin veresiye defterlerinin gittikçe kabardığını sözlerine ekleyen Kızılinler, “Veteriner hekimlerin dayanacak gücü kalmamıştır. Çağrılan hastaya gitmediği zaman veteriner daha kârlı çıkmaktadır.  Veteriner hekimlerin veresiye çalışmaya dayanacak  ekonomik güçleri kalmamıştır. Bu gidişle veteriner hekimler kliniklerini kapatmak zorunda kalacaklardır.” diye konuştu. 

EN AZ 6 AYLIK ALACAĞI VAR

Artan maliyetlerin yanında hükümetin üreticilere ürettikleri süt için ödemeyi taahhüt ettiği süt desteğinin zamanımda ödenmediğine dikkat çeken Kızılinler, şunları söyledi: “Bakanlığın 18 Mart’ta müjde diye açıkladığı 1 TL’lik süt desteğinin ne zaman ödeneceği belli değildir. Oysa süt üreticisi var olan maliyetlerle ürettiği sütten ettiği zararı karşılayabilmek için zamanında desteklenmelerin ödenmesi zorunluluktur. Güncel durumda üreticinin devletten en az 6 aylık süt destek alacağı ve en az o kadar da buzağı destek alacağı bulunmaktadır.”

DESTEKLER İYİLEŞTİRİLEREK VERİLMELİ

Hükümetin üreticilere  ödemeyi taahhüt ettikleri destekleri daha iyileştirilmiş olarak zamanında ödemelerinin yanında; veterinerlerin üreticiye hizmet etmek için kırsala giderken kullandıkları akaryakıt konusunda destekleme uygulanması, kliniklerinde kullandıkları elektrik ve elaman SGK ödemeleri konusunda indirim uygulanması konularında taleplerimizin en kısa sürede yerine getirilmesini beklediklerini dile getiren Kızılinler, “Unutulmamalıdır ki gıda üretimi bir milli güvenlik problemidir. Ve verimli bir üretim için üreticinin yanında veteriner hekimlerin desteklenmeleri de zorunluluk arz etmektedir.” dedi.

Editör: Mustafa YILDIRIM