Eskişehir Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Derneği, Maraş Katliamının 40. yıl dönümü dolayısıyla ortak bir açıklama yaptı.

Eskişehir Hacı Bektaşi Veli Kültür Merkezi önünde gerçekleşen açıklamada konuşan Eskişehir Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı İsmail Kılıç 40 yıl önce Maraş’ta planlanmış bir insanlık dışı bir kıyımın yaşandığını ifade ederek, “Hiçbir suçu olmayan yüzlerce insan katledilmiştir. Ve bu kıyım bir hafta devem etmiştir. Zamanın idaresi Madımak’taki gibi buna da seyirci kalmıştır” dedi. Kılıç zaman zaman bu tür olayların yaşandığını ifade ederek, “Bu zamane yezitleri zaman zaman sahneye çıkıp bu zulmü yapıyorlar. Bunların derdi devletimizin içinde karışıklık çıkarmak, huzuru bozmaktır” diye konuştu.

Daha sonra söz alan Eskişehir Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfın Yönetim Kurulu Üyesi Suna Güven adaletin yerini bulmadığını belirterek, “40 yıl önce Maraş’ta 1978 yılı soğuk aralık ayında yüzlerce alevi canlarımız katledildi. Kalanlar da zorunlu göçe mecbur bırakıldılar. Sağa sola savruldular. Üzerinden geçen bunca zamanda yüreğimizi soğutacak, acımızı dindirecek şekilde sorgulamalar yapılıp cezalar verilmedi. Maraş katliamına katılanlardan 804 sanık, 328 kişi çeşitli hükümler aldı. Ceza alanlar 1991 yılında çıkarılan terörle mücadele yasası ile serbest kaldılar. Kasten adam öldürmenin affı olu muydu? Elbette adalet yerini bulmadı” şeklinde konuştu.

Güven ayrıca, “Maraş katliamıyla yüzleşilmedi. Gerçek katiller açığa çıkartılmadı. Bu tür katliamlar zaman aşımını uğratılmak dahil üzerleri örtüldü. Ama bizim yaralarımız kanamaya, ağıtlarımız söylenmeye devam etti. Adaletin bu insanlık suçlarına karşı tecelli etmediğini biliyoruz” ifadesinde bulundu