Sevinç mahallesi sakinleri, “Mahallemizde kömür ocağı istemiyoruz” diyerek bilgilendirme toplantısının gerçekleştirilmesine izin vermedi.

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Yeraltı Kömür Ocağı Sektörü Projesi Halkın Katılım Toplantısı, vatandaşların ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin itirazı sonrası gerçekleştirilemeden sona erdi.

Alpu Kömürlü Termik Santral Projesi’nin bir ayağı olarak Odunpazarı ilçesi Sevinç mahallesinde yapılması planlanan kömür ocağı projesi hakkında mahallede Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü başkanlığında düzenlenmek istenen bilgilendirme toplantısı şiddetli tartışmalara sahne oldu. Toplantı başlamadan önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik, konuşma yapacağı sırada Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru ve Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Levent Özbunar söz alarak, Sevinç mahallesi halkının projeyi istemediğini dolayısıyla, bilgilendirme toplantısını da kabul etmediklerini ifade etti. Sonrasında söz alan Eskişehir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Hüseyin Akçar, halkın istemediği bir toplantının gerçekleştirilemeyeceğini ifade ederek, toplantının düzenlenmemesi talebinin tutanaklara geçilmesini istedi. Tartışmalara katılan Odunpazarı Belediyesi Başkan Yardımcısı Avukat Emre Genç de tutanak tutulması konusunda talepleri yineledi. Vatandaşların mahallemize kömür santrali projesi istemiyoruz sloganları eşliğinde yaşanan tartışmada söz alan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik, bunun bir bilgilendirme toplantısı olduğunu, neye karşı olunduğunun bilinmediğini, projenin ayrıntılarının aktarılacağını ifade etti. Karşılıklı seslerin yükseldiği toplantıda bazı vatandaşlar ise; “Biz ne anlatacaklarını merak ediyoruz dinlemek istiyoruz” derken bazı vatandaşlar ise; “Kömür ocağının kime ne faydası olur, biz hayvancılıkla, tarımla geçinen insanlarız, toprağımızı havamızı suyumuzu kirletmelerine izin vermeyeceğiz” dedi. Alınan yoğun güvenlik önlemlerinin nedenini soran vatandaşlar, mahalle sakinlerinin katılacağı bir bilgilendirme toplantısı için böyle yoğun bir güvenliğin neden gerekli görüldüğünü sordu.  

Tartışmalar sürerken söz alan Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, “Ben Odunpazarı Belediye Başkanı olarak, benim sorumluluğumda bulunan Sevinç mahallemizde böyle bir projenin hayata geçirilmesine karşıyım, mahalle halkı da karşı, dolayısıyla bilgilendirme toplantısı da istemiyoruz” diyerek salonu terk etti.

Tarafların karşılıklı konuşması sonrasında toplantının gerçekleştirilemediğine ilişkin tutanak yazılarak imzalandı. Böylece Sevinç mahallesinde yapılması planlanan kömür ocağı projesi mahalle bilgilendirme toplantısı başlamadan sona erdi. Toplantı sonrasında bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri; “Su fakiri olmayalım”, “Ovana, doğana sahip çık”, “Madencinin parası mezarda geçmez” yazılı pankart açtı.

Toplantı sonrasında açıklama yapan Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy ve Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru, şu ifadelere yer verdi: “Bizler kent konseyleri, sivil toplum kuruluşları ve konuyla ilgili meslek odalarıyla birlikte Alpu sürecinde ve kentimizi ilgilendiren tüm çevre mücadelelerinde olduğu gibi, Eskişehir'e zarar verecek, şehrimizin marka değerini düşürecek, bölgenin havası, suyu, insan ve canlı popülasyonuyla ilgili telafisi mümkün olmayacak tahribatlar yaratacak bu projeye karşı da mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi ve her iki kent konseyimizin temsil ettiği sivil toplum kuruluşlarının da bu projenin tam karşısında olduğunu kamuoyuna ve tüm yetkililere bildirmek için buradayız. Bu doğrultuda Eskişehir ve Odunpazarı kent konseyleri olarak, stk'lar, çevre dernekleri, meslek odalarımız ve yerel yönetimlerimizle birlikte Sevinç Mahallesi'nde yapılması planlanan kömür ocağı projesine de sonuna kadar karşı çıkacağız”

Toplantıya katılanlar arasında; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri, CHP Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü, Utku Çakırözer, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım, Kurt, Tepebaşı ve Büyükşehir belediyelerinin yetkilileri, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Levent Özbunar ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi de vardı.