14 euro olan güncel euro değeri yeni alınan kararla 17,54 liraya yükseltildi. İlaç fiyatlarına yüzde 25’lik bir zam olarak yansıyacak bu karar ise 25 Aralık tarihinden itibaren geçerli olacak. 

“Hastalara yetişemiyoruz”
Konuya yönelik konuşan Eczacı Eren Eryılmaz, “Şu anda euro 31, 32 bandında gezerken bu zammın eczane ve ilaç sektörünün yarasına merhem olacağını düşünmüyorum. Ayrıca yapılan zammın 15 Aralık’ta kararname ile açıklanıp 25’inde yürürlüğe girmesi bizleri ve tüm ilaç sektörünü ciddi bir sıkıntıya soktu. Şu anda ilaç alamaz konumdayız çünkü herkes kendi kazanmak için stok tutuyor. Firmalardan ürün çıkmıyor, depolardan ürün zor çıkıyor. Hastalarla en son yüz yüze kalan eczaneler ve eczaneler çok ciddi çile çekiyor. İlaçları ikişer ikişer aldığımızda dahi hastalarımıza yetemiyoruz, yetişemiyoruz. Göndermek zorunda kalıyoruz. Hastalar zorluk çekiyorlar.” dedi. 

Dutluca mahallesinde selin yarattığı sorunlar çözülecek Dutluca mahallesinde selin yarattığı sorunlar çözülecek

2,3 kutu ilaç almak istiyorlar
Alınan zam kararı sonrası insanların zam gelmeden ilaçlarını almak istediklerini dile getiren Eryılmaz, “İnsanlar zam gelmeden iki üç kutu ilaç almak istiyor. Onlara bile yetişemez duruma geleceğiz. Bu 10 günlük süreç çok ciddi bir süreç. Bu tarz kararnamelerin bir iki gün içinde hemen işleme girmesi gerekiyor ki insanlar sıkıntı çekmesin, ilaç daha bulunabilir ve ulaşılabilir olsun.” şeklinde konuştu.  

“Antibiyotik bulamıyoruz”
İlaç zammı sonrası ilaca ulaşımda sorun yaşandığını ve bunun sorumlusunun eczacılar olmadığının altını çizen Eczacılar Oda Başkanı Mustafa Çelik ise, “Zammın geleceği 16 Aralık’ta açıklandı. 9,10 gün sonra gelecek zammı önceden yayınlayınca şu anda ilaç firmaları ve depolarda ilaca ulaşım sorunu yaşıyoruz. Ağrı kesici bile 3,5 kutu veriliyor. İlaç tedariğinde ciddi bir problem oluştu. Bu sorun bir hafta daha devam eder. Antibiyotikler çok kısıtlı geliyordu, problem yaşıyorduk. Şu anda hiç bulamıyoruz.” şeklinde konuştu.

Editör: Mustafa YILDIRIM