KDV artışlarının maliyetlerini oldukça etkilediğini söyleyen Ördek,%8 olan KDV’nin %10’a, %18 olan KDV’nin %20’ye çıktığını ve bu durumun da vergi artışına sebep olduğunu belirtti. Öte yandan asgari ücret artışı ile işçi maliyetlerinin de arttığını ifade eden Ördek, ciddi anlamda maddi yük altında kaldıklarını söyledi.

ETİ yönetiminin onayı var mı? ETİ yönetiminin onayı var mı?

Dükkanlarda Kira Artışları %60’ın Üzerinde

Fiyatlarda büyük bir dengesizlik olduğunu söyleyen Ördek; “Şimdi büyük marketler bir tuşla bütün fiyatları değiştirdiği için bu artıştan çok etkilenmeden malını koruyabiliyor fakat biz küçük esnaflar bizim rafımızdaki mal bitene kadar yeni gelen üründen, zamdan haberimiz olmadığı için veya pek yansıtıp müşteriyi dağıtmamak adına hala eski fiyatlardan satıyoruz.Öte yandan ciddi kira artışları var, bunlar da bizim belimizi büküyor. Biliyorsunuz evlerdeki kira artışları yüzde 25 ile sınırlanmışken maalesef bizim dükkanlarımızda hala %70, %80hatta %100ler devam ediyor kira artışlarında. Tabi bu da bizim ciddi oranda kan kaybetmemize sebep oluyor. İnsanlar dükkanını devretmek zorunda kalıyor veya kapatmak zorunda kalıyor bu ciddi maliyetlerden dolayı.” şeklinde konuştu.

Asgari ücretle birlikte bağkur ve sigorta primlerinin de arttığını belirten Ördek; “Bizim buradan devletimizden ricamız bağkur ve sigorta primlerinin esnafa düzenli ödeyene ciddi bir indirim sağlaması ve esnafa katkı sağlanması.” dedi.

Esnaflar İçin EYT Düzenlemesi istiyoruz

Cumhurbaşkanının seçim öncesi esnafa verdiği sözün hala yerine getirilmediğini söyleyen Ördek; “EYT’den ciddi anlamda sigortalı işçi kesimi faydalanırken bizim esnafımız 9 bin güne takıldığı için bundan faydalanamadı. İnşallah yerel seçimler öncesi hükümetimizden bununla alakalı bir adım atılacak. Biz de aynı işçiler gibi 9 bin gün değil de 7 bin 200 günde emekliliği hak etmek istiyoruz.” ifadelerinde bulundu.

2 Bin Civarında Üyemiz Var

2015 yılından itibaren artık odaya kaydolan esnaflardan ustalık belgesi istenmediğinin altını çizen Ördek; “Şu anda bize bağlı 2 bin civarı üyemiz var. Buna bağlı eskiden bizde ustalık vergisi vardı. Bu belge ticaret odalarında istenmediği için iş yerini açan insan 6 ay kursa gitmek yerine direkt ticaret odasına kaydolup işini devam ettirebiliyordu. Dolayısıyla biz bununla alakalı ciddi sıkıntı yaşıyorduk.” dedi. Ticaret Odası’na göre aidatlarının daha uygun olduğunu belirten Ördek, esnaf kefaretler ile de esnafların düşük faizle kredi alabildiklerinin altını çizdi. Ördek; “İşimiz sadece bakkal, bayi ve esnaf olduğu için doğrudan üyeye müdahale edebiliyoruz, ilgilenebiliyoruz. Ama ticaret odalarında üye sayısı çok fazla olduğu için ister istemez yetişemiyorlar. Bizim her meslek odamız ayrı olduğu için her meslek odasının başkanı da ayrı olduğu için herkes kendi işine daha hâkim, ilgili ve bilgili. Dolayısıyla bizim bununla alakalı uğraşlarımız daha hızlı ve kolay oluyor.” diyerek sözlerini bitirdi. 

Editör: Mustafa YILDIRIM