Bir Kentin Meydanı

 

Küba'nın başkenti Havana'da sayısız meydan bulunmaktadır. Bu meydanlardan en önemlisi kuşkusuz Devrim Meydanıdır.

 

 

JoseMarti Küba'nın en önemli şairidir. Jose Martin hayatı boyunca birçok baskı, hapis ve sürgüne maruz kalmıştır. Kölelikten kurtulan halk için en büyük kahramandır. Çünkü Jose Martin sadece şiirler ve makaleler yazmamış, yeri geldiğinde Emperyalizme karşı halkının kurtuluşu için savaşmıştır. Son olarak 3000 kişilik bir halk hareketinde vurularak öldürülmüş, bir özgürlük savaşçısı ve şehit olarak Küba tarihine adını yazdırmıştır. İşte bu meydanda 110 metre yüksekliğindeki Devrim anıtının hemen önünde ülkenin en önemli kahramanın yaklaşık 30 metre yüksekliğindeki yekpare mermerden yapılmış bir anıtı bulunmaktadır.

 

Jose Marti anıtı Devrim Meydanına bakmaktadır. Gördüğü manzara aşağıdaki fotoğraftır.

 

Bu meydanda yüzbinlerce yurttaş belli zamanlarda toplanır, kutlamalar, anmalar yaparlar. Papa ziyaretinde halka bu meydandan seslenir.

 

Devrimden sonraki 8 saat süren ilk konuşması sırasında Fidel Castro bir ara verir. Sorarcasına ünlü komutan Cienfiegos’a bakar. Cienfiegos kendisine şöyle söyler: Vasbien Fidel... Yani “İyi gidiyor Fidel”... Cienfiegos devrimden 2 yıl sonra Havanaya dönmek üzere bir uçağa biner ve o günden beri kendisi ve uçağından haber alınamaz. Bu sözleri devrimden sonraki ilk Savunma bakanlığı yaptığı binanın üzerine, portresinin üzerine yazılır.

 

Fotoğraftaki diğer portre Ernesto Che Guevera'ya aittir. O da devrimden sonra Sanayi ve Ekonomi Bakanlığı ve Merkez Bankası Yöneticiliği yapmıştır. Çalıştığı binanın üzerinde portresi bulunmaktadır. Portrenin üzerindeyse Küba'da bulunduğu son günlerinde Fidel Castro'ya yazmış olduğu veda mektubunun son satırları bulunmaktadır. Hastala Victoria Siempre...Yani “Zafer sonsuza kadar sürecek”

 

Bir meydan o kentin tarihi ile mühürlenmiştir. Topluma aittir. Kimse değiştiremez ve kimsenin kişisel malı olamaz. Toplumun atalarının özgürlük ve devrim mücadelesinin sembolü, toplumsal hafızanın sürdürüldüğü yaşayan bir atmosferini sunar her ayak basan insana. Biz de kentimizde kavşaklara meydan demekten vazgeçmeli, kentimize bir meydan kazandırmalıyız.