Kurucusu Gülca Düker olan Diyetera merkezinin diyetisyenlerinden Gizem Taşkın'ın yazısı
Light süt ya da az yağlı sütlerin kalori miktarları ve yağ miktarları tam yağlı sütlere göre daha azdır. Yağı azaltılan sütlerde azaltılan yağ yerine karbonhidrat eklenmektedir. Karbonhidratların midede kalma süresi yağlara göre daha azdır ve bu yüzden daha az doygunluk sağlarlar. Artan karbonhidrat içeriği vücutta insülin seviyelerini daha fazla arttırdığı ve daha çabuk acıkma hissine sebep olarak yeme-içme ihtiyacını artırdığı bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir.

 

Yağsız süt daha az besleyici

Tam yağlı sütte bulunan A, D, E ve K vitaminleri yağda eriyen vitaminlerdir; bunların emilebilmesi için yağ bulunması gerekir.

Yağı alınmış sütlerde bu vitaminler bulunsa bile emilmeleri mümkün olmaz.

 

En kötüsü az yağlı çikolatalı süt

Özellikle az yağlı çikolatalı sütlerin yağı alındığından dolayıçocukların tadı azalan sütü içebilmeleri için bunların tatlandırılmaları gerekiyor.

Tatlandırılmış az yağlı sütlerde 3 gram daha az doymuş yağlar var ama buna karşılık 13 gram da fazla şeker bulunuyor.

 

Az yağlı sütler kalori alımını azaltmıyor

Az yağlı sütün tam yağlı süte nazaran daha az kalori içerdiği doğrudur ama bunların daha az kalori alımına sebep oldukları söylenemez. Az yağlı besinler ‘doyurucu olmadıkları” için birçok kişide daha fazla yeme-içme ihtiyacı doğuruyor. Nitekim az yağlı süt içen çocukların daha kilolu oldukları bilimsel olarak gösterildi.

Az yağlı sütlerdeki kalsiyum ve D vitamini kemik kırıklarını önlemiyor

Light, az yağlı ve tam yağlı süt tüketen menopoz sonrası dönemdeki 72 bin 337 hemşirenin 18 sene izlendiği araştırmada sadece uygun D vitamini alımının kalça kırığı riskini azalttığı ama ne light sütün ne de yarım yağlı sütün tam yağlı sütlere göre kalça kırığı riskini azaltan bir etkisinin olmadığı açıklandı.

Sonuç olarak, az yağlı sütün kilo almamaya bir katkısı yok.

 Hoşnudiye mah. İsmet İnönü-1 cad. Gül Apt. 58/5

0505 800 94 64 
Email: [email protected]