Alışverişe çıkıldığında birçoğumuz alışkanlıklarına göre hareket eder. Bu alışkanlıklar bize yarar getirebildiği gibi bizlere zarar da verebilir. Peki, alışverişte yaşayabileceğimiz zarar risklerini asgariye nasıl indirebiliriz? Gelin bu yazımızda başlıklar halinde bu durumu inceleyelim.

ALIŞVERİŞE ÇIKMADAN ÖNCE

Sağlıklı alışveriş çarşıya pazara çıkmadan önce başlar. Evimizde yapacağımız alışveriş planı bizi istenmeyen pek çok durumdan kurtarabilir. Alışveriş planımıza öncelikle ihtiyacımız olan ürünleri yazmalıyız. Bu alışveriş esnasında hem gereksiz ürünleri almamızın önüne geçecektir hem de asıl ihtiyaç duyduğumuz ürünü unutmamızı engelleyecektir. Tabii, alışveriş esnasında yaptığımız plana sadık kalmak oldukça önemli.

Alışveriş listemizi yaptık. Peki sonra? Uzmanlar, alışverişe aç, yorgun veya uykusuz gidilmemesini öneriyor. Reklam ve promosyon bombardımanına maruz kalacağımız bir savaşta tüketicilerimiz oldukça dikkatli olmalıdırlar.

Alışverişimizi son ana bırakmamak da bizim yararımıza. Alacağımız ürünler hakkında piyasada fiyat araştırması yapmak gerekir. Aynı kalitedeki bir ürün farklı firmalarda farklı fiyatlarda satılabiliyor. Bir önceki maddede sözünü ettiğimiz reklam ve promosyon bombardımanını böylece tüketicilerimizi kendi lehine çevireceklerdir.

ALIŞVERİŞ ESNASINDA

Mağaza ve alışveriş merkezlerinde uygun muhafaza koşullarında satılmayan delinmiş, açılmış ürünleri almamaya dikkat etmeliyiz. Ayrıca alacağımız ürünlerin üretim ve son kullanım tarihlerini kontrol etmek olası gıda zehirlenmelerinin de engelleyecektir.

Asla fişsiz, faturasız, garanti belgesiz ve kullanma kılavuzu olmayan ürünleri almayalım. Kullanma kılavuzu önemlidir. Birçok ürünün garanti şartnamesinde kullanma kılavuzuna uygun kullanıldığında garanti kapsamına alındığını unutmayalım. Aldığımız ürünün kullanma kılavuzunu uygun kullanmak, istenmeyen bedeller ödemenin de önüne geçecektir.

Alışveriş sırasında etiketsiz ürünleri almayalım. Alışverişimiz sona ermek üzere olsa dahi tüketicilerimizi dikkatlerini korumalıdırlar. Örneğin bazı ürünlerin etiket fiyatı ile kasa fiyatı uyuşmayabiliyor.. Böyle bir vaziyetle karşı karşıya kalan tüketicilerimiz için hatırlatmak isteriz ki etiket fiyatı ile kasa fiyatı farklı olan ürünlerin geçerli fiyatı etiket fiyatıdır.

ALIŞVERİŞ SONRASINDA

Gıda maddelerini özellikle de çabuk bozulabilecek tavuk gibi ürünleri kısa zamanda tüketmemiz gerekir. Yaz aylarına yaklaşırken hava sıcaklıklarının artmasını da göz önünde alarak ürünlerimizi uygun bir şekilde muhafaza etmeliyiz.

Aldığımız ürünler bozuk ya da hatalı çıkarsa en kısa zamanda satıcı firmaya ürünün fişi veya faturasıyla birlikte götürmeliyiz. Firma şikâyeti kabul etmezse Tüketici derneklerine, Tüketici Hakem Heyetlerine, belediye ve zabıtalarına, sağlık müdürlüklerine veya yetkili kurumlara bildirebileceğimizi unutmayalım.

Alışveriş alışkanlıklarımızı yukarıdaki önerilere göre yeniden düzenleyelim, satışa (!) gelmeyelim.

‘’Tüketirken Tükenmeyin’’
 

Sülahi ÖZALP