Bir dönem reyting rekorları kıran  ve ziyaretçi akınına uğrayan dizi çekimlerin yapıldığı ilçeler vardı.Örneğin Ürgüp’te çekilen asmalı konak dizisi, Bursa’nın Cumalı Kızık beldesinde çekilen Kınalı kar  dizisi ve Çanakkale  ilimizin Ezine ilçesinin Geyikli beldesinde çekilen baş rollerini Ata Demirel ile Demet Akbağ’ın rol aldığı  EYVAH EYVAH filmini verebiliriz. Bu ilçelerin çekim yapılan alanlarını görmek isteyenler ilçenin tanınmasını sağlanmıştır. ZİYARETÇİ AKINI BAŞLAMIŞTIR. Tıpkı Gönül dağı dizisi ile SİVRİHİSAR’da oluğu gibi. Özelikle Asmalı Konak’ın çekimi yapıldığı dönemlerde konağı gezmek isteyenler ücret karşılığında konak önünde uzun kuyruklar oluşturmuşlardı. Zaman ilerledikçe günümüzde artık bu mekan  o kadar popüler olmayıp unutulmuş ve ziyaretçilerden rağbet görmemektedir.

Sivrihisar ilçemizde TRT 1 de yayınlanan reytinglerde en üst sırada olan Gönül Dağı dizisi, ilçemizin tanıtımını sağlamıştır.  İlçemize sık sık gidip ziyaret ettiğimde karşılaştığım durum şudur ki, gelen ziyaretçilerin büyük bir çoğunluğu dizinin çekimlerinin yapıldığı mekânları sormakta, o mekânları görmek istemektedirler. İlçemizin sahip olduğu tarihi mekanlara ilgi oldukça azdır.

Elbette ki ilçemizde dizi çekimleri belli bir süre sonunda sona erecektir. Önceki örneklerde olduğu gibi zaman içerisinde dizinin çekildiği mekânları görmek isteyenlerin dolayısıyla bu anlamda gelen turistlerin sayısı azalacaktır.

Bunun yaşanmaması, ziyaretçilerin devam etmesi için şimdiden aksiyon alınması gerekmektedir.    Nasıl mı? Önümüzde Beypazarı ilçesinin başardığı örnek mevcuttur. Beypazarı’nın konumu Sivrihisar ilçemizin konuma göre dezavantajlı durumdadır. Sivrihisar Ankara-Eskişehir, Ankara- İzmir yollarının kesiştiği noktadadır. Bu husus çok büyük bir etken ve etkisi güçlü bir faktördür.

Ayrıca hiçbir ilçeye nasip olmayan 3200 yıllık kadim bir kent olan ilçemizden Nasreddin Hoca, Yunus Emre, Aziz Mahmud Hüdayi hz. Hızır bey gibi önemli şahsiyetler çıkmıştır. Yine ülkemizin en önemli heykeltıraşı benim tabirimle yaşayan efsane Metin Yurdanur Sivrihisar’lı ve Eserlerinden oluşan Ülkemizin ilk ve tek Açık hava heykel müzesi ilçemiz merkezindedir.

UNESCO Dünya mirasına giren 800 yıllık Selçuklu dönemine ait Ulucami, Saat Kulesi (1901), Mustafa Kemal ATATÜRK’ün kurtuluş savaşı sırasında kaldığı bakanlar kurulunun Ankara dışın ilk ve tek toplantısının yapıldı Zaimağa konağı, Ermeni kilisesi (1881) ,Aziz Mahmud Hüdai camii, Kurşunlu camii, Pesınus harabeleri,  sayısı 200 ulaşan tarihi konakları, Ülkemizin ilk ve tek Sivil havacılık merkezi, Ödüllü uygulamalı kilim müzesi ilçemiz merkezindedir. 

Dizi çekimlerin bitiminde turist akınının ilçemize devam etmesi için neler yapılmalıdır. Beypazarı ne yapmış neden bu kadar çok turist çekmektedir. Bu hususun irdelenmesi bu açıdan önemlidir.  Beypazarı’nda ilçeye gelen turistlere pek çok farklı ürünlerin satın alınması sağlanmaktadır. Satışı yapılan ürün yelpazesi geniştir. Aklınızda hiç alış veriş yapmak geçmezken bagajını doldurup dönüş yaptığınız bir ilçe konumunda olan Beypazarı gibi Sivrihisar’da olmalıdır. Yine iki ilçe arasında gözlemlenen husus şudur, esnafın davranışları ve satış becerileri ürünlerin satılmasını sağlamaktadır. Yanlış anlaşılmasın Sivrihisar esnafı da son derece misafirperverdir. Fark gelen turistin daha çok ürün satın almasını sağlayan gayretleridir. Bu konuda Beypazarı inanılmaz bir mesafe kat ettiği ilçeyi ziyaret edenler tarafından gözlemlenen sıkça vurgulanan bir husustur.

Şu an Sivrihisar gelen turistlerin sayısının eksilmemesi, hatta daha da artırılması için, kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetim, üniversiteler, ilçe esnafı ve halkı şimdiden neler yapılmalı konusunda çalışmalar başlatması, çalıştay yapması gerektiği kanaatindeyim.