Tüketiciler olarak bazen yanılırız ve deriz ki ben yanılmam çünkü ben bunları biliyordum, peki neyi bilmiyoruz da yanılıyoruz? Biz neden hep aldanan taraf oluyoruz. Çünkü biz gerçekten haklarımızı tam olarak bilmiyoruz ya da azını biliyoruz bu nedenle de yanılıyor ve mağdur oluyoruz.

                  Ülkemizin de taraf olduğu 1985 tarihli Birleşmiş Milletler Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesine göre 9 tane temel ve evrensel tüketici hakkı mevcuttur.

1) Temel İhtiyaçların Karşılanması Hakkı 2) Sağlık Ve Güvenlik Hakkı 3) Bilgi Edinme Hakkı:

4) Eğitilme Hakkı 5) Zararların Giderilmesi Hakkı 6) Sağlıklı Bir Çevrede Yaşama Hakkı 7) Ekonomik Çıkarların Korunması Hakkı 8) Seçme Hakkı 9) Temsil Edilme, Örgütlenme, Sesini Duyurma Hakkı:

Bilinçli Tüketici Kimdir?

Bilinçli bir tüketici;

İhtiyaçları ile isteklerini ayırabilen,temel ihtiyacını ön planda tutan,Bütçesine uygun, ihtiyaç önceliğine göre alışveriş yapabilen,israftan kaçınabilen,Satın alacağı malların Kalitesini,Yerini,Zamanını ve nasıl ucuza alabileceğini bilen-Türk standartlarına uygunluğunu kontrol eden.Üretim ve son kullanma tarihine dikkat eden.Garanti belgesini isteyen ve onaylatan.Fiş ve ya fatura belgesini alan,Özelliklerini araştırılarak ve ürünü görerek alan.Hatalı ve bozuk çıkması durumunda haklarını korumasını bilen,Haklarına sahip çıkan ve savunan,.Çevreye karşı duyarlı olan,

Tüketici haklarının yerleştirilmesi ve korunmasının; tüketicilerin birliği, organize olmaları ve örgütlenmeleriyle sağlanabileceğine inanan KİŞİ BİLİNÇLİ TÜKETİCİDİR.

TÜKETİRKEN TÜKENMEYİN

 

[email protected]

 

          Sülahi ÖZALP

Tükoder Eskişehir Şube Başkanı