Açıklamaya DİSK’e Birleşik Metal İş Sendikası’ndan Recai Büyükbeyhan Genel İş Sendikası’ndan Coşkun Sakçı, Nakliyat İş Sendikası’ndan Ali Özçelik, Emekli Sen’den Suat Başaraner, Tekstil İş Sendikası’ndan Dilek Yüksel de katıldı.

Ülke olarak zor günlerden geçildiğini ifade eden DİSK Eskişehir Bölge Temsilcisi Zeynep Kaya, “On binlerce insanımızı kaybettiğimiz depremin acısı hala taze, ülkemiz enkaz altında. Parayı insandan önemli gören neoliberal politikaların, kuralsız bir rant düzeninin nasıl felaketler yarattığını çok acı bir tecrübeyle bir kez daha gördük.” diye konuştu. Hayat pahalılığının dayanılmaz boyutlara ulaştığına dikkat çeken Kaya, “Her geçen gün daha fazla yoksullaşıyoruz. Ücretlerimiz geriliyor. Geçim derdi içindeyiz. Buna karşı iktidarın uyguladığı ekonomi politikaları ise krizin tüm yükünü biz işçilerin omuzlarına bırakıyor. Çünkü işçileri değil sermaye sınıfını kollayan, onların karlılığını ve desteğini güvence altına alan politikalar uygulanıyor.İhracat rekorları kırılıyor. Şirketler karlarından tek kuruş kaybetmiyor. Biz işçiler ise ezilmeye, zorluk çekmeye, ayın başı nasıl gelecek diye dertlenmeye devam ediyoruz. Göçmen işçilik yaygınlaşıyor. Sigortasız, güvencesiz işçi çalıştırma her yerde karşımıza çıkıyor. Kadın işçiler işyerinde ayrımcılığa uğruyor, şiddete-mobbinge maruz kalıyor.” ifadelerini kullandı.

Örgütlenmenin önündeki engellerin sürdüğünü belirten Zeynep Kaya, “Sendikalaşma Kaf Dağı’nın ardında, işçilerin neredeyse ulaşması imkânsız hale getirilmiş bir hak olarak duruyor. Her bir sendikalaşma mücadelesi, büyük bedellerle gerçekleşiyor. Grev hak olmaktan çıkarılıyor. Grev uygulamaları, hükümetin yasaklamalarıyla engelleniyor. Taşeron işçiler kadrosuz çalışıyor. Kısacası, kadını-erkeği, göçmeni-yerlisi, ustası-çırağı, bir bütün olarak işçi sınıfı bu ülkenin ikinci sınıf yurttaşı muamelesi görüyor.” şeklinde konuştu.

BAŞKANLIK SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRMEK İÇİN  SANDIKTA BİRLİK OLACAĞIZ

1 Mayıs arifesinde işçiler olarak, bu şartlar altında iktidarların ve patronların işçi sınıfına reva gördüğü muamelenin kalıcı olmayacağını dile getiren Kaya, “Bıçak kemiğe dayanmış durumda. Bu düzen böyle sürmeyecek. Evet bugün; Cumhuriyet’in ikinci yüzyılının eşiğinde ülkemiz için bir karar anındayız. 14 Mayıs 2023’te yapılacak genel seçimlerde, tek adam düzenini değiştirme iradesini güçlü bir biçimde ortaya koyacağız.” diye konuştu. Başkanlık düzeninin işçiler için yoksulluk getirdiğini ve hayat pahalılığını getirdiğini, halka sefaletin reva görüldüğünü vurgulayan Kaya, şöyle konuştu: “Tek adam rejimi, sermayenin emekçi halkımıza pervasızca saldırıları karşısında her zaman sermayeden yana olarak tarafını belirlemiştir. 14 Mayıs seçimlerinde vereceğimiz karar bizim için esas olarak işçilere zararlı olan, adaleti ve demokrasiyi ağır biçimde tahrip eden, milyonları enkaz altında bırakan otoriter başkanlık sistemini değiştirmek için bölünmeden, parçalanmadan birlik olacağımız bir sandıktır. Hep birlikte bu düzenin enkazını kaldıracağız, emeğin Türkiye’sini kuracağız!”

Editör: şenay Yıldırım