Toptaş, “Hamamlar, kadim kültürümüzün, sosyal hayatımızın önemli unsurları arasında yer almaktadır.

​İlçemiz merkezinde bulunan  615 yıllık Kumacık Hamamı, mimari tarzı ve kültürel değeri itibariyle korunması gereken önemli tarihi eserelerimizden biridir.

Yaklaşık 36 yıldır sahipleri tarafından  işletilmeyen ve kapalı durumda olan tarihi Kumacık Hamamının bu süreçte bakım, onarımı yapılmamış ve adeta kaderine terkedilmiştir.

Ancak, ilçemizin ortak değeri olan Kumacık Hamamı'nın her geçen gün yok olmasına gönlü razı olmayan kişi, kurum ve kuruluşlar, Kumacık Hamamı'nın içinde bulunduğu metruk durumdan kurtarılarak, tarihi dokusunun korunması ve kültürel alanda değerlendirilmesi adına müracaatlar ve yazışmalarda bulunmuşlardır. Yapılan bu çalışmalar sonucunda, 2019 yılında hamam Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından istimlâk edilerek maliye hazine adına kayıt ve tescili yapılmıştır. Bu aşamada emeği gecen herkese teşekkür ediyorum. Bu tarihi yapı, Anıtlar Yüksek Kurulunca tarihi ve mimarisi kıymeti sebebi ile korunması gereken eserler adına tescil edilmiş olup, yenileme çalışmalarının başlanacağı duyurulmuş idi.

​Ancak, yıllar geçmesine rağmen her nedense bir türlü restorasyon çalışmaları başlamadı. Bu arada,  bakımsızlık nedeniyle tarihi Kumacık Hamamı, her geçen gün tarihi dokusundan kaybetmeye ve yer, yer çökmeye devam etmektedir.

Bu tarihi eserin kaderine terk edilmiş olması ilçe halkını derinden üzmektedir. Öte yandan yapı bu haliyle vatandaşlar için hayati tehlike oluşturmaktadır.

Çok değerli tarih ve kültür hazinelerine sahip olan ve son yıllarda tarih ve kültür turizmine açılan ilçemizde, 615 yıllık bu tarihi eserin daha fazla tahrip olmaması ve yıkılıp yok olmaması için bir an evvel yenileme çalışmaları yapılarak kültürümüze kazandırılmalıdır.

Tarihi Kumacık Hamamı'nın aslına uygun olarak restore edildikten sonra bir hamam müzesine dönüştürülmesi durumunda, yeni nesillere hamam kültürünün tanıtılmasında ve hem de ilçemizde tarih ve kültür turizminin gelişmesinde çok önemli katkılar sağlayacaktır.

Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, İlimiz Milletvekilleri, İlimiz ve İlçemiz Yöneticilerinin bir an evvel geçmiş tarihe ışık tutan bu tarihi eser fazla yıpranmadan ve ya tamamen yok olmadan yenileme çalışmalarının başlatılması hususunda yardımlarını ilçemiz adına talep ediyorum.

Büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi "Tarihine kültürüne, geçmişine sahip çıkmayan toplumlar yok olmaya mahkûmdurlar.” sözü gereği tarihi değeri çok yüksek olan bu eserlere sahip çıkmak hepimizin görevidir.”     

Editör: Mustafa YILDIRIM