İlk Kez Bir Dragon Bot ile Dalyan Kanalı ve Köyceğiz Gölü’nde kürek çekildi. 28-29 Mayıs 2022 tarihinde Köyceğiz, Dalyan’ da düzenlenen Türkiye’nin birçok ilinden Kano sporuyla ilgilenen kulüp ve derneklerin katıldığı Ayışığı Caretta Canoetta etkinliğine Eskişehir’den katılarak Köyceğiz Gölünde ve Dalyan’dan İztuzu’na kadar 2 gün toplam 20 km kürek çektiklerini belirten Amazonlar Dragon Kadın Kürek Takımı üyeleri aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin kadına dayattığı zihinlerdeki algıya karşı da Dalyan’da kadınlar için, kadın dayanışması için kürek çektiklerini belirttiler.

Amazonlar Dragon Kadın Kürek Takımı Kaptanı ve kurucusu Özlem Kanat Örneksoy “Dalyan Kanalı ve Köyceğiz Gölü’nde İlk kez bir dragon bot ile kürek çekildi. İlk kez bir dragon bot Dalyan kanalına ve Köyceğiz Gölü’ne indi. Bunu gerçekleştirenler de Eskişehir gibi denizi olmayan bozkırdan gelen tamamı kadınlarsan oluşan Amazonlar Dragon Kadın Kürek Takımı oldu.Bu çok kıymetli Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin su sporlarında ne kadar geliştiğini ve su sporlarına halkın ulaşılabilir olmasının çok büyük etkisi olduğunu düşünüyorum” 2019 Dragon yarışları kapsamında Eskişehir’de toplumun değişik kesimlerinden, farklı meslek gruplarındaki 35 kadın bir araya gelerek, erkek egemen bir toplumda kadın olmanın zorluklarına karşı dayanışma için “AMAZONLAR KADIN DRAGON KÜREK TAKIMINI” kurdu.

Caretta-Caretta-farkındalık-etkinligi

Takımdaki kadınlar profesyonel anlamda kürek sporuyla ilgilenmiyorlar. Farklı mesleklerden olan ancak ortak noktaları kadın dayanışması olan bu kadınlar, giderek ve gün geçtikçe artan kadın sorunlarına karşı yan yana gelerek sorunlara karşı birlikte kürek çekerek çözümler arıyorlar. Amazonlar Takımı üyeleri, bastırılmaya, sindirilmeye çalışılan kadınların, kadının hayatın her alanında var olduğunu göstermek istediklerini belirterek, Takımın temasını kadın özgürlüğü kapsamında oluşturduklarını ifade eden Amazonlar Dragon Kürek Takımı üyeleri, “Kadınız, Ayrımsız, Buradayız” diyerek, kadın gücünü, kadın dayanışmasını, kadının hayatın her alanında var olduğunu ve olabileceğini göstermek istiyorlar. Anne olmak, evinin kadını olmak, iyi eş olmak gibi toplumun kadına dayattığı zihinlerdeki rolleri ve kadın sorunlarını, birlikte kürek çekerek aşmaya çalışıyorlar. Özel Amazon kostümleri ve makyajlarıyla etkinliğe katılan Amazonlar, “Bize birçok anlamda ilham veren Savaşçı Kadınlar Amazonlar mitinden yola çıkarak ismimizi Amazonlar koyduk. Kostümlerimizi diktik. Yüzlerimizi savaşçı gibi boyadık. Savaşçı taçları yaptık.

Tüm bunları buluşup birlikte ürettik ve bir hayal, bir amaç için bir çatı altında toplandık. Taçlarımız kartondan ve umut yüklüler. Kendi imkanlarımız çerçevesinde sesimize ses katıp kendimizi bu mücadelede umutlandırdık.” diyen takım üyeleri “Tek başımıza Kar taneleri gibiyiz eriyip yok oluyoruz ama birlikte çığ olabiliriz” diyerek diğer kadınlara seslendi. Anadolu’nun bozkırında kürek çekerek seslerini duyurmaya çalışan Amazon kadınları, hayatın her alanında “Buradayız, Biz varız” diyor ve erkek egemen bir spor olan Kano sporunda daha çok kadın görebilmeyi umut ediyorlar.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Spor Daire Başkanlığı’na da destekleri için teşekkür eden Amazonlar Dragon Takımı şehir dışındaki dragon ve kano yarışlarına ve etkinliklerine katılıp bu kadın dayanışmasını ve gücünü koruyup yayacaklarını sözlerine ekliyorlar. Etkinliğe katılan 14 Kadın Kürekçi Özlem Kanat Örneksoy , Naime Karapaça, Manolya Diken, Özge Demirdelen, Betül Kan Kılınç, Serpil Koç, Eser Büyükcan İlhan,Solmaz Mercan,Fulya Pinici, Rabia Kutsal, Benan Altuntaş, Sema Çeliksoy, Güler Bozok, Şennur Görgülü

Editör: Mustafa YILDIRIM