DİSK Bölge Temsilcisi Günay Ayaz, asgari ücret ile ilgili taleplerini açıkladı. Asgari ücretin net 2 bin 300 lira olması gerektiğini söyleyen Ayaz, “Asgari ücret fedakarlık ücreti değildir” dedi.
Ayaz, “AKP döneminde asgari ücret milli gelir artışının yüzde 30 gerisinde kaldı. Asgari ücret 2017 yılında enflasyona yenildi, dolar karşısında eridi. Asgari ücretin işveren maliyeti yüzde 70’den yüzde 50’ye indi. İddiaların aksine Türkiye düşük asgari ücretli ülkeler arasındadır” diye konuştu.
Ayaz, asgari ücret ile ilgili taleplerini şöyle sıraladı:
“Asgari ücret tespitinde uluslararası ilkelere, yönetmeliğe ve TÜİK hesabına uyulmalıdır. Türkiye’de asgari ücretin belirlenmesi aşamasında asgari ücreti işçinin kendi asgari ihtiyaçları ile ölçülmektedir. Bu tespit yöntemi değişmeli, işçinin ailesini de alan bir tespit yöntemi kabul edilmelidir. Asgari ücret İnsan hakları Evrensel Beyannamesi, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 131 sayılı sözleşmesi ve Avrupa Sosyal Şartı’na uygun biçimde işçinin ve ailesinin insanca yaşamasına yetecek şekilde belirlenmelidir.
Tüm çalışanlar için, işçi-memur ayrımı yapılmadan tek asgari ücret saptanmalıdır. Tüm işçi ve memurlar için tek asgari ücret saptanmalıdır. Görüşmeler kamuoyuna açık sunulmalı, anlaşmazlık durumunda işçilerin mücadele yolu olarak kullanabilecekleri yasal zeminler oluşturulmalıdır. Kuşkusuz bu memur maaşlarının yüksek olduğunu değil, işçilerin asgari ücretinin düşük olduğunu göstermektedir.
Asgari ücret net hesaplanmalıdır. Net asgari ücret 2008 AGİ’nin dahil edilmesiyle olduğundan yüksek gösterilmektedir. Oysa AGİ işveren tarafından ödenmiyor ve ücret değil. AGİ devlet tarafından sağlanan destektir. 2017 yılında 1777 TL olan brüt asgari ücretin 377 TL’si, yüzde 19’u kesintiye gitmektedir. 2017 itibariyle AGİ hariç asgari ücret 1404 TL değil, 1270 TL’dir. İşveren tarafından işçiye ödenen net asgari ücret miktarı budur. Diğeri bütçeden sağlanan kamusal destektir. AGİ asgari ücretin işverene maliyetini düşürmektedir.
Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır. Mevcut uygulamada asgari ücret AGİ yoluyla kademeli olarak vergiden muaf tutulmaktadır. Evli ve 5 çocuklu çalışan tümüyle vergiden muaf olabilmektedir. Ücretin asgari ücret kadar bölümü tümüyle vergiden muaf tutulmalıdır. Asgari ücret net 2300 TL olmalıdır! 2017 yılında enflasyonun yüzde 12-13 olacağı ve büyüme hedefinin yüzde 5, 2018 büyüme hedefinin yüzde 5,5 olduğu dikkate alınarak enflasyon ve büyüme oranında bir artışla asgari ücretin net 2300 TL olması gerekir.
Ayrıca 2000’li yıllar boyunca reel asgari ücretin reel milli gelir artışının yüzde 30 altında kaldığı kabul edilecek olursa 2300 TL asgari ücret talebinin dayanağı ve gerçekçi talep olduğu daha net olarak anlaşılacaktır. Asgari ücretin sadece asgari ücretlileri değil tüm çalışanları ilgilendirdiğinin, tüm ücretleri belirlediğinin bilinciyle, tüm işçileri 2300 TL net asgari ücret talebine sahip çıkmaya çağırıyoruz.
Asgari ücret geçim ücreti olmalıdır. Asgari ücret hesabında uluslararası standartlara uyulmalı ve işçinin ailesi de dikkate alınmalıdır. Asgari ücretin tespitine ilişkin 131 sayılı ILO sözleşmesi onaylanmalı, Avrupa Sosyal Şartı’na asgari ücretle ilgili konan çekince kaldırılmalıdır. Asgari ücretin tespitinde bütün işçi konfederasyonlarına katılım hakkı sağlanmalıdır. Asgari ücret bütün çalışanlar için ortak saptanmalıdır. Asgari ücret tespitinde geçim koşulları, verimlilik ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır. Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır. Asgari ücretin enflasyon karşısında korunması için, milli gelir artışından yararlanması için, geçim ücreti olabilmesi için, asgari ücret net 2 bin 300 lira olmalıdır!”