Her geçen gün artan kadına karşı şiddet ve kadın cinayetleri sarmalının ne yazık ki son olarak Eskişehir Barosu mensubu avukat Durmaz’ı da hedef aldığını belirten Baro Başkanı Elagöz,  “Meslektaşımız, dün eski eşi tarafından şehrin ortasında silahlı saldırıya maruz kalmış, her iki bacağından da kemik kırığına sebebiyet verecek şekilde yaralanmıştır. Öncesinde defalarca kez almış olduğu uzaklaştırma kararları, savcılık şikayetleri, açılan ceza davaları, verilen tedbir kararları eski eş şiddetini durdurmaya yetmemiş, bu kez eski eş tarafından ateşli silahla güpegündüz yaralanmış, dahası bu şiddet, o esnada yoldan geçen ve meslektaşımıza yardımcı olmak isteyen bir vatandaşa da sirayet etmiştir. Yaşanan bu elim hadise göstermektedir ki, artık her birey sokaktan geçerken dahi şiddete maruz kalma, şiddetin mağduru ve öznesi olma riskine sahiptir.” ifadelerini kullandı. 
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN ÖNEMİNİ HATIRLATTI
Olayın yaşandığı aynı saatte Danıştay’da İstanbul Sözleşmesi’nden hukuksuzca çekilmenin iptaline yönelik davanın duruşması olduğunu anımsatan Elagöz, “Ben de bu duruşma salonundaydım. Akşama kadar İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin hukuki ve sosyal sonuçlarına ilişkin savunmalar yapılırken böyle bir olayın cereyan etmesi ülkemizde kadına karşı şiddetin artık önlenemez hale geldiğini de açıkça ortaya koymuştur.” şeklinde konuştu. Bir kadının şehrin ortasında, gündüz vakti eski eşi tarafından ateşli silahla yaralanmasının; bir kez daha İstanbul Sözleşmesi’ne ne denli ihtiyaç duyulduğunu açıkça gösterdiğini belirten Elagöz, “Bugüne kadar bizler hep ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ dedik. ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ demek yalnızca bir slogandan ibaret değil kadınların yaşam mücadelesinin temel dayanağıdır. Kadına yönelik şiddetle mücadelede edinilen kazanımlardan ödün verilmesi ise ülkemizde maalesef kadınların yaşam mücadelesini elinden almak demektir.” 
YASALAR ETKİN VE EKSİKSİZ UYGULANMALI
Acilen ceza infaz kanununun değişmesi ve suç faillerinin mahkemelerce verilen cezalarını cezaevlerinde geçirmelerinin sağlanması gerektiğine vurgu yapan Elagöz, şöyle konuştu: “Bu yapılmadığı takdirde suç olaylarının ve kadına karşı şiddetin önlenmesi de mümkün değildir. Yasaların uygulanmaması, önleyici ve koruyucu tedbirlerin alınmaması, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldıracak politikaların uygulanmaması, haksız tahrik adı altında indirimlerin uygulanması tıpkı meslektaşımızın maruz kaldığı elim olayda olduğu gibi faillere güç ve cesaret vermektedir. Bir kez daha ısrarla ifade etmek isteriz ki! Kadınların kazanılmış haklarını elinden almaya çalışan her türlü politikaya karşı sonuna kadar mücadele edecek, kadına karşı şiddetin önlenerek, yasaların etkin ve eksiksiz uygulanması için başta meslektaşımız olmak üzere tüm kadınların hukuki mücadelesinde yanında olacağız.”
BARO TAKİPÇİSİ OLACAK
Eskişehir Barosu olarak saldırıya uğrayan meslektaşlarının sağlık durumunu ve hukuki süreci ilk andan itibaren yakından titizlikle takip ettiklerini aktaran Elagöz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Meslektaşımızın hayati tehlikesi şu an için bulunmamaktadır. Fail eski eş tutuklanmıştır. Meslektaşımıza karşı yapılan bu saldırıyı kınadığımızı, meslektaşımızın yalnız olmadığını başta Baro yönetimi olmak üzere meslektaşlarımızla birlikte sürecin her aşamasında avukat arkadaşımızın ve olayda yaralanan vatandaşımızın yanında olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyor, meslektaşımıza ve insanlık adına olaya müdahale eden ve kurşunların hedefi olan arkadaşımıza geçmiş olsun diyor, acil şifalar diliyoruz.”
NE YAŞANMIŞTI?
Eskişehir’de Mete Arslanoğlu, 7 Haziran günü Tepebaşı ilçesine bağlı Hoşnudiye Mahallesi'ndeki alışveriş merkezinin açık otoparkında, yaklaşık 2,5 yıl önce boşandığı avukat Merve Gül Durmaz ile karşılaştı. İkili arasında kısa sürede tartışma çıktı. Burada yoldan geçen Furkan Sarıkaya, Merve Gül Durmaz ile Mete Arslanoğlu’nu yatıştırmaya çalıştı. İddiaya göre bu sırada öfkelenen Arslanoğlu, aracından aldığı tabanca ile önce araya giren Furkan Sarıkaya’yı daha sonra ise Merve Gül Durmaz’ı bacağına ateş ederek yaraladı.

Editör: Mustafa YILDIRIM