EOSB'den çocuk şenliği EOSB'den çocuk şenliği


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emeklilere bir kere olmak üzere 5 bin lira Cumhuriyet Bayramı ikramiyesi vereceğini açıklamasına yönelik Emekli Sendikası Eskişehir Şubesi düzenlediği basın açıklamasında “Hani ekim ayında meclis açılınca, emekli maaşlarında yeni düzenleme olacaktı, biz inanmıyorduk ama, belki insafa gelirler maaşlara düzenleme yapar beklentisi tüm toplumda vardı.” diyerek tepki gösterdi. 
En az emekli maaşının yoksulluk sınırı olan 46 bin 980 lira olması gerektiğini ve bu artış oranının SGK emeklilerine de uygulanması gerektiğini söyleyen Karagöz, “İntibak yasası çıkarılmalı ve maaş bağlama oranı 2000 öncesi verilerine göre düzenlenmelidir. Ulusal ekonomik büyümede emeklilerde pay almalıdır. Sağlık güvenli ve zamanında erişilebilir ve ücretsiz olmalıdır. Sağlıkta katkı payları kaldırılmalıdır. Bayram ödenekleri asgari ücrete eşitlensin. Bayram ödenekleri yılda 4'e çıkarılsın.” diyerek taleplerini dile getirdi.  
Bu maaşlarla yaşamımızı sürdürmemiz mümkün değil
Emekli Sendikası Eskişehir Şubesi adına konuşan Şube Başkanı Nalan Karagöz, “Ülkemizde asgari ücret 11.402 lira, en düşük emekli maaşı 7.500.lira, en düşük memur maaşı 22.000.lira. Kısa adı BES olan Büro Emekçileri Sendikası BES-AR'ın son ağustos ayı verilerine göre, açlık sınırı 15. 600 lira ve yoksulluk sınırını ise 46.980 lira olarak açıkladı. Bu verilere göre emekçilerin ve özellikle emeklilerin aldıkları aylık maaşları ile yaşamlarını sürdürebilmeleri mümkün mü?” dedi. 
Utanması gerekenler utanmıyor
Sayısı 9 milyonu bulan emeklinin 7 bin 500 lira maaş aldığı ve emeklilerin bir kısmının kök maaşlarının bu ücretin de altında kaldığını belirten Karagöz AKP’ye seslendi, “Partinizin adı adalet ve kalkınma, hani nerde adalet, hani nerde kalkınma, el insaf artık. Sizleri adaletli olmaya çağırıyoruz, muhalefet partilerine de iyi uykular diliyoruz.” şeklinde konuştu. 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in emeklilere yönelik söylemlerine de değinen Karagöz, “Tek sosyalleşmeleri parkta aç susuz paydaşları ile oturmak olan emekliler isyandadır. Utanması gerekenler utanmadıkça, yapılması gerekenler yapılmadıkça, emeklinin çilesi bitmeyecektir. Saray iktidarının Maliye bakanı Mehmet Şimşek, hiç yüzü kızarmadan uygulanan ekonomik programı emekliler bozuyor demeye başladı, Allah ona akıl fikir ve vicdan versin.” dedi.

Editör: Mustafa YILDIRIM