Hemzemin geçitte faciadan dönüldü Hemzemin geçitte faciadan dönüldü

(FOTOĞRALI)                    
  HABER / FOTOĞRAF: ERTUĞRUL ALTINEL – ESKİŞEHİR
Gent Belediye Meclis üyesi Veli Yüksel, Emirdağlı gurbetçiler için Belçika’nın Gent şehrinde bir ‘Emirdağ meydanı veya caddesi’ istedi
Önümüzdeki yıl Belçika’ya Türk göçünün 60. yıldönümünü anacağız. 1964 sonbaharında Brüksel ve Gent’e ilk Türk işçileri geldi. İlk Türk erkekleri Gent şehrinde tekstil fabrikalarında çalışmak üzere Gent’e geldiler. Daha sonra, yüzlerce ve binlerce Türk işçi aileleri Gent’in yolunu tuttu. Bu işçilerin ve ailelerinin büyük bir bölümü Emirdağ’dan Gent şehrine geldiler. Yıllar sonra Emirdağ’ın Türkiye’den gelen göçmenlerin tedarikçisi olduğunu söyleyebiliriz.
 Belçika’nın Gent Belediye Meclis üyesi Veli Yüksel, “Emirdağlı Türk aileler yıllardır Gent sokaklarının, özellikle de Sleepstraat’ın, bir parçası olmuştur. Emirdağ’ın Gent’le ve Gent’te yaşayan Türklerle bu denli bağlantılı olması nedeniyle, Gent’te bir meydan veya caddeye bu Emirdağ’ın adının verilmesini öneriyorum. Gent ve Emirdağ arasındaki tarihi bağı ölümsüzleştirilmeliyiz. Bu da bir meydan ya da caddeye Emirdağ’ın adının verilmesiyle yapılabilir. Göçün 60. yılını kutlayacağımız 2024 yılı anısına böyle bir teklifte bulundum. Böyle bir girişim yarım asırdan fazla şehrimizde yaşayan on binlerce Türk kökenli Gent’liyi onure edecektir. Emirdağlı Gent’liler tekstil fabrikalarında ve daha sonra başka sektörlerde çalışarak ülke ekonomisine katkı sağladılar. Emirdağlı hemşerilerimiz Gent’in bölünmez bir parçası haline gelmiştir. Başta kadın, erkek tüm vatandaşlarımız, esnaf ve restoranlarıyla, dernekleriyle ve öğrencileri ve düzenlenen sosyal kültürel tüm etkinliklerle Gent’e damgasını vurmuştur’’ dedi.
Gent Belediye Meclis üyesi Veli Yüksel, ‘’Teklifimi, ‘Emirdağ meydanı/caddesi’ önergesini Gent Belediye Meclisi’nde dile getirdim. Gent Belediye Başkanı Mathias De Clercq’in teklifime olumlu cevap vermesi beni ziyadesiyle memnun etmiştir. Bu olumlu karar Belediye’mizin toplumumuza sıcak yaklaşımının bir göstergesidir. Gent Türk ve Emirdağ halkı adına herkese şükranlarımı sunuyorum’’ dedi.

Editör: Mustafa YILDIRIM