İşte o yazı…

6’ncı kez adaylığı tartışılan Yılmaz Büyükerşen SÖZCÜ’ye konuştu. CHP lideri Özel’in il başkanını arayıp başvurusunu yapmasını istediğini söyleyen Büyükerşen, “Talimat aldım, gereğini yerine getirdim” dedi.

Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir’i yeni ve modern şehir haline getiren, yaptıkları diğer başka başkanlar tarafından da örnek alınan bir isim.

1999’da DSP’den belediye başkanı seçildi. O tarihten bu yana girdiği her seçimden oyunu artırarak çıktı ve beş kez başkan seçildi. Önceki gün 6’ncı başkanlığı için Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday adayı oldu.

Büyükerşen, aday adaylığı başvurusunu, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in il başkanını araması ve başvurusunu yapmasını istemesi üzerine gerçekleştirdiğini belirtti, “Talimat aldım, gereğini yerine getirdim” dedi. Büyükerşen, SÖZCÜ’nün adaylığına ilişkin sorularını şöyle cevaplandırdı:

Büyükerşen neden Ünlüce'yi işaret etti Büyükerşen neden Ünlüce'yi işaret etti

YAŞIMI GÜNDEME GETİRİYORLAR

- Önceki gün, il başkanımızın genel başkanımızla yaptığı görüşme sonrası, onun talimatı ile aday adaylığı başvurumu yaptım. Genel başkanımızla daha önce görüştüğümde, büyükşehirlerin adaylığının mevcut başkanlarla devam edeceğini söylemişti. Ben ‘olacağım, olmayacağım’ demedim. Sadece Eskişehir’in seçimdeki durumunu konuştuk. Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Odunpazarı Belediye başkanı Kazım Kurt da aynı yerden adaylık başvurusunu, genel başkandan gelen talimat üzerine yaptılar.

- Yaşımı gündeme getiriyorlar. 8 Kasım’da 86 yaşına bastım. İnsan kendisini hissettiği yaşta sayar. Yaş meselesi ikide bir ortaya atılınca Türkiye’nin pek çok yerinden atasözleri geldi. Kendimi hiçbir zaman yaşlı hissetmedim.

HENÜZ PROJELERİM BİTMEDİ

- Allah bana bir fırsat verdi, yaptığım kamu görevlerini sürdürülebilirlikle sağladım. Sürdürülebilirlik de bir proje bitiyordu başladığım başka bir proje ‘onu da bitirelim’ diyordu. Şimdi de var. Örneğin elektrik enerjisi üretiminde yönetmelik değiştirmek istiyorum. Çatıların üstündeki kiremit bitkisel topraklardan yapılır ve o toprak ziyan olur. Aslında çatıların kaplamasının baştan aşağı güneş kolektörleri ile döşenmesini planlıyorum. Bunun için yönetmelik değişikliği yapmak istiyordum. Vatandaşın elektriği ucuza gelecek, elektrik üreteceğiz hem de bunları yapanları teşvik etmek için de belki bazı konularda indirim yapacaktım. Vatandaştan aldığım şeylerden paralarla teşvik etmek istiyorum.

- Hava alanında sivil havacılık okulunun olduğu yere tramvay götürmek istiyordum. Oradan şehrin kuzey yönlerinde tramvay tamamlanmış olacak. Hafif raylı sistemle tramvay ulaşımı sağlanacak.

8 Kasım’da 86 yaşına bastığını kaydeden Yılmaz Büyükerşen Saygı Öztürk’e “Kendimi hiç yaşlı hissetmedim” dedi.

Oy yüzdesi en yüksek olanlardan biriyim

Türkiye’nin sağcı olarak bilinen kentinde 25 yıldır sosyal demokrat bir belediye başkanı seçiliyor. Büyükerşen, “1999’da siyasete girdim. Artan oy oranıyla 5 dönem seçimi kazandım. Son seçimde oy oranım yüzde 52.8, partimizin Eskişehir’de genelde oyu yüzde 25- 30 arasında oynar. Türkiye’de muhalefet partileri içinde  oy yüzdesi en yüksek olanlardan birisiyim” diyor.

4 milletvekili çıkarabilirdik 1 milletvekilliği İYİ Parti’ye gitti

Yılmaz Büyükerşen’e, İYİ Parti ile işbirliği olmadan seçimin nasıl sonuçlanabileceğini sordum. Genel seçimde CHP’nin 4 milletvekili çıkarma imkanı varken, bir milletvekilliğinin İYİ Parti’ye verildiğini hatırlattı. Belediye seçimlerinde nasıl bir sonuç çıkacağın konusunda ise “Benim için yaratılan havaya göre benim bir şey söylemem uygun değil” karşılığını verdi.

Belediyeler Kanunu tam bir komedidir

Belediyeler Kanunu’nun hem bir komedi, hem bir dram hem de melodram olduğunu belirten Yılmaz Büyükerşen, “Üçüne de uyuyor. Ama en çok komedidir. Tam bir tiyatro oynanıyor” dedi. “Nedeni anlatayım” diyen Büyükerşen şunları kaydetti:

- Yerel seçimlerde büyükşehir belediye başkanı, ilçe belediye başkanları seçiliyor. İlçe belediyesinin aldığı kararlar, kendi bütçeleri dahil yürürlüğe girmiyor. Mevcut sisteme göre Türkiye’de büyükşehir belediye meclisinden geçmesi lazım. Ama büyükşehir belediye meclisini millet seçmiyor, bir tek büyükşehir belediye başkanını seçiyor. 

KİMSE TARTIŞMIYOR

- Türkiye ilçe belediye meclis üyeleriyle belediye başkanları kendi belediye binalarına meclis alanında toplandıkları zaman ilçe belediye meclisi oluyorlar. Çıkıp büyükşehir belediye meclisi binasında meclis salonuna geldiklerinde de büyükşehir belediye meclisi üyeleri oluyor.

- Kendi belediyelerinde aldıkları karar büyükşehirden geçmeden yürürlüğe giremeyeceği için alttan aldıkları kararları geçersiz iken büyükşehir belediye binasında yaptıkları toplantıda meclis toplantısında büyükşehir belediye meclisi rolü oynayarak kabul ediyorlar. Politikacılar bunu tartışmıyor, biz söyleyip kendimiz dinliyoruz. Televizyonlarda söyledim gazetelerde yazdım ama değişen bir şey olmadı.

Editör: Mustafa YILDIRIM