Baki Ulaş Karaca, Büro Emekçileri Sendikası adına yaptığı açıklamada, sosyal güvenlik sisteminin piyasalaştırıldığını ve kamu emekçilerinin giderek yoksullaştırıldığını söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde yapılan açıklamada, “Kamuda kayıt dışı ücrete son, tam sigorta istiyoruz” çağrısı yapıldı.
Karaca, sosyal devlet anlayışının tasfiye edildiğini savunarak, kamu hizmetlerinin özelleştirilmesiyle vatandaşların düşük emekli aylıklarına ve güvencesiz çalışma koşullarına mahkûm edildiğini ifade etti. 2006 yılında kurulan SGK’nin bugün bir şirket mantığıyla yönetildiğini öne süren Karaca, kurum bütçesinin özel sağlık sektörü ve ilaç şirketlerine kaynak aktarmanın aracı haline geldiğini söyledi.
Sosyal güvenlik sistemindeki bozulmaya dikkat çeken Karaca, aktif-pasif sigortalı dengesinin kritik seviyenin altına düştüğünü, emekli aylıklarının ise yıllar içinde ciddi şekilde eridiğini belirtti. Emekli maaşlarının 2003 yılında asgari ücretin üzerinde olduğunu hatırlatan Karaca, bugün ise asgari ücretin altında kaldığını kaydetti.
2008’de yürürlüğe giren 5510 sayılı yasa sonrası kamu emekçilerinin büyük hak kayıpları yaşadığını dile getiren Karaca, aylık bağlama oranlarının düşürüldüğünü, emeklilik yaşının yükseltildiğini ve mesleki unvanların emekli maaşlarına etkisinin ortadan kaldırıldığını söyledi.
SGK ve İŞKUR çalışanlarının da hak kayıpları yaşadığını belirten Karaca, 666 sayılı KHK ile gasp edilen ikramiye ve ek ödemelerin hâlâ iade edilmediğini ifade etti. Servis, yemek ve 3600 ek gösterge gibi hakların da verilmediğini kaydeden Karaca, çalışanların ağır iş yükü altında ezildiğini söyledi.
Karaca, memur maaşlarının önemli bölümünün prime esas kazanca dahil edilmemesinin “yasal kayıt dışılık” anlamına geldiğini savunarak, bunun hem SGK’yı büyük gelir kaybına uğrattığını hem de çalışanların emeklilik haklarını zayıflattığını ifade etti.
BES’in taleplerini sıralayan Karaca, tüm ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, aylık bağlama oranının yeniden yüzde 75’e çıkarılması, en düşük emekli maaşının en düşük memur maaşının altına düşmemesi ve 3600 ek göstergenin tüm kamu emekçilerine verilmesi çağrısında bulundu.
Karaca açıklamasını, “Çalışırken yoksullaşmaya, emeklilikte sefalete hayır” sözleriyle tamamladı.




