Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi'nde Millet Mektepleri'nin açılışı ve Atatürk'ün Başöğretmenliği kabulü yıl dönümü nedeniyle bir program düzenlendi. Konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle; "Millet Mektepleri'nin açılışı ve Atatürk'ün Başöğretmenliği kabul tarihi olan 24 Kasım günü, 1981 yılından beri Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Bugün Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesinde oldukça anlamlı bir tören vardı. Mezun olup iş hayatında yerini almış bir avukat bir makine mühendisi öğrencileri konuşmalarını “Biz, öğretmenlerin eseriyiz.”diye bitirirken 76 öğrencinin aktif olarak katıldığı ve Türk Dili Edebiyatı Öğretmeni Sakine Çildir Çakmak’ın yazdığı skeç izleyenleri tarihsel ve kültürel bir sorgulamayla baş başa bıraktı.

BİZ ÇOĞALDIK KİTAPLARA SIĞMAZ OLDUK.

Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne topluma örnek olmuş kimi öğretmenlerin koreografik bir biçimde sahnelendiği anlamlı skeçte farklı öğretmen modelleri belleklere iz bıraktı.

Kimler yoktu ki sahnede: 1930 yılında şehit edilen Asteğmen Hasan Fehmi Kubilay, Köy Enstitülü yazar Mahmut Makal, “Sarı Traktör” romanının yazarı Talip Apaydın, Kastamonulu Rıfat Ilgaz ; yine bir zamanlar Muş ilimizde öğretmenlik yapmış sinema sanatçısı Şener Şen,uzun yıllar Milli Takımlar Teknik adamlığını yapmış aynı zamanda Türkçe öğretmeni olan Şenol Güneş seyirciye measjlarını ilettiler.

BENİM ADIM ÖĞRETMEN BANA EMANET VATAN…

Tabii sadece bunlar yoktu sahnede. İzleyenlere duygulu anlar yaşatan başka rol model öğretmenler vardı. Ülkenin geleceğini inşaa ederken kimi zaman hayalleri yarım kalan öğretmenler de unutulmadı.

Kars’ta sobayı tutuşturmak isteyen ilkokul öğrencisi Okan’ı kurtarmaya çalışırken alevlerin yuttuğu Burçin Öğretmen, Van Erciş depreminde haytını kaybeden Eskişehirli Esra Akkaya onlardan sadece ikisiydi.

Samsunlu Sınıf Öğretmeni Dilek Livaneli, çocuk istismarının önünde kale gibi duran İzmirli Saadet Öğretmen de unutulmadılar.

Program sonunda Müzik Öğretmeni Esra TURAN yönetimindeki koro ise izleyenleri Anadolu ezgileriyle coşturdu.

Millet Mektepleri'nin açılışı ve Atatürk'ün Başöğretmenliği kabul tarihi olan 24 Kasım günü, 1981 yılından beri Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.

Editör: Mustafa YILDIRIM