Tasarruf paketini gerçekçi bulmakta güçlük çekiyoruz Tasarruf paketini gerçekçi bulmakta güçlük çekiyoruz

Son günlerde zincir marketlerde başlayan indirimleri değerlendiren Ördek, bu indirimlerin vatandaşları mağazaya çekmek için göstermelik indirimler olduğunu dile getirdi. 
Ördek, “Büyük marketler indirim yapıyorum gibi gözüküyorlar ama bunlar hep vatandaşı mağazaya sokmak için belli ürünlerinde yapıyorlar. Temel ihtiyaç maddelerinde, un, çay, şeker gibi devamlı kullanılan ürünlerde göstermelik yapıyorlar. Yüzde 50 indirim adı altında gözüküyor ama rafa gidip baktığınızda 3,5 tane görüyorsunuz. Sorduklarında da çok talep olduğu için kalmadı şeklinde bir söylemle karşı karşıya geliyor vatandaşlar. Benim vatandaşlardan ricam böyle şeylere itibar etmemeleri. Her zaman olduğu gibi bakkalını, tekelini tercih etsinler.” dedi. 
Marketlerde belli ürünlerin satışı yapılmamalı 
Perakende yasasının çok kapsamlı olmadığını ifade eden Ördek, öncelikli taleplerinin büyük marketlerde sigara, ekmek, alkollü içecekler, kırtasiye ürünleri gibi şeylerin satılmaması ve marketlerin açılış kapanış saatlerinde değişiklik olması gerektiğini belirtti. Böyle bir durumda vatandaşların mecburen küçük esnafı tercih edeceğini söyleyen Ördek, perakende yasasının esnafın can suyu olacağını düşündüğünün altını çizdi.
Vatandaşlar gramaja dikkat etmiyor
Ekonomik sıkıntıların yalnızca küçük esnafı değil artık büyük mağazaları da etkilediğini belirten Ördek, maliyetlerin çok yükseldiğini dile getirdi. Ördek, “İşçi maliyetleri, elektrik maliyetleri ortada. Eskisi gibi büyük mağazalar da büyük indirimler yapamıyorlar artık. Şimdi bizim 12 şubeli bir mağazayla rekabet şansımız zaten yok. Örneğin bir gofret benim bakkalımda 5 liraya satılıyor 100 gram, 3 harfli markette aynı ürün 4 lira ama gramaja bakıyorsunuz 80 gram. Vatandaşlar sadece paket odaklı ürün aldığı için gramaja bakmıyor. Bu sefer küçük esnaf vatandaşın gözünde kazıkçı durumuna düşüyor.” şeklinde konuştu.  
Küçük esnaf sigarayı bedavaya satıyor
Postlardaki kesinti oranlarına da değinen Ördek, “Eskiden 0,50’lerdeyken kart çekim oranları bugün 3 ve daha yukarısına dayandı. Bugün bakıldığında sigaradaki kar oranımız yüzde 4,5’lara düşmüşken yüzde 3’ü posta kesiliyor yüzde 1’i de gelir vergisine gidiyor. Biz sigarayı bedavaya satmış oluyoruz. Üstüne komisyon koymaya kalktığımızda da vatandaşla karşı karşıya kalıyoruz. Benim ricam bununla alakalı bir çalışma yapılması.” dedi.

Editör: Mustafa YILDIRIM