Çoban; “Kahveci, kahveci, kır kahveleri çayla meşgul olan esnaflar şaşkın durumda, ne yapacağımızı bilemiyoruz. Yatıyoruz zam, kalkıyoruz zam. Çaykur yaş taban fiyatı açıklandıktan sonra 3 ay içinde 3 kere zam geldi. Yanındaki şekere de geliyor. Şekere gelince tozlu içeceklere de geliyor. Bu çay ikramdan çıktı, artık lükse dönüşmeye başladı.” dedi.

KIŞIN ESNAF BU ZAMLARA DAYANAMAZ

Yaz aylarının gelmesiyle şehrin boşaldığını ifade eden Çoban; “Kahvecilerin işleri sıkıntılı bir dönemde. Bize her taraftan vuruldu. Üniversite gençliği vardı kafelerimize giden, onlar da yüz yüze eğitimi bırakınca zarar ettik. Okullar tatil olunca şimdi yaz ayları olması itibariyle düğünler çoğaldı. Yazın düğüne, kışın doğalgaza çalışıyoruz. Şehirdeki insanların çoğu köy kökenli olduğu için köylerde, bazıları tatilde. Kahveler şu an %30-40 arası bir kapasiteyle çalışıyor.” şeklinde konuştu. Esnafın kış aylarında daha çok zarar edeceğini ve dükkanları kapatacağını düşündüğünü söyleyen Çoban; doğalgaz, elektrik ve aldıkları tüm malzemelerin sürekli olarak zamlandığını belirtti.

KAHVECİLER OLARAK EN ÇOK EZİLEN KESİMİZ

Eskişehir 3'üncü Kitap Fuarı açıldı Eskişehir 3'üncü Kitap Fuarı açıldı

Gelen zamlara yönelik oda yönetimi olarak toplanıp maliyet çıkarttıklarını ve fiyat tarifesi aldıklarını söyleyen Çoban; “Fiyat tarifesi alma taraftarı değiliz çünkü esnafımız uygulayamıyor. Kenar semtlerde bu zamları hükümet değil de kahveci yapmış gibi mücadele ediyoruz. Bir bardak çay bu kadar olur mu? diyorlar. Dükkân sahipleriyle de sorunlar yaşadıklarını ifade eden Çoban, şu anda üyelerinin %70inin dükkân sahipleriyle sorunları olduğunu belirtti. Çoban; “Dükkân sahiplerimiz ya mahkemelik ya çıkarıyorlar, çoğu da malzemesini satarak borcunu ödemeye çalışıyor. Devletimiz dükkân kiralarına %25 orantı kurdum ile olmuyor. Tam bir oturması lazım kanunla. 2500 TL’ye oturan bir esnafımız 30 yıldır oturuyor 10 bin TL istiyor. Yani artık vefa da kalmadı. Esnafların en alt seviyesinde kahveci esnafı olarak eziliyoruz.” şeklinde konuştu.

Editör: Mustafa YILDIRIM