Açılış konuşmasında Eskişehir Türk Dünyası Platformu ve Turan Dünyası Derneği Başkanı Oral Büyüksarı, katılımcılara hoşgeldin mesajını iletti. Programın başında Cengiz Aytmatov’un hayat hikâyesini anlatan bir video sunumu yapıldı. Toplantıda İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, Nijerya Kraliçesi Dr. Gülgün Kırgız Uwakwe’ye hediye takdim etti. Daha sonra söz alan Uwakwe, babasının Kırgısiztan’dan Türkiye’ye nasıl geldiğini anlattı. Manisa’nın ilçesi Salihli’nin adını Salih dayısından, Turgutlu ilçesinin ise Turgut dayısından aldığını ve akrabalarının bir bölümünün Eskişehirli olduğunu aktaran Uwakwe, Beka Platformu’nu tebrik etti ve Nijerya ve Türkiye arasında her zaman destek için hazır olduğunu belirtti.

ATAMIZI ANMADAN GEÇEMEDİK

Başkan Albayrak, CHP’li belediyelerin SGK borçlarını açıkladı Başkan Albayrak, CHP’li belediyelerin SGK borçlarını açıkladı

Toplantıya sivil toplum örgütlerinden temsilciler, Kırgızistan ve Türki cumhuriyetlerden öğrenciler, Beka Platformu üyeleri ve Cengiz Aytmatov’un hayranları katıldı. Dünyada ilk kez Aytmatov için müze yapan ve ödül alan Oral Büyüksarı, Aytmatov’un eserlerinde vermek istediği mesajlara dikkat çekti. Cengiz Aytmatov’un yeğeni Ege Üniversitesi öğrencisi Dastan Ahmedov, ünlü yazarın hayatını anlattı. Ahmedov, şunları söyledi: “Eserlerinde uzaya giden insana, kıyametin alametleri gibi konulara da değinmiştir. Kendisi çok geniş bir ufka sahiptir. Bürokrasi döneminde Kırgızistan dışındaki ülkelerde, en iyi şekilde ülkesini ve Türk dünyasını temsil etmiş ve bunun yanında da siyaset döneminde Rusya Devlet Başkanı Gorbaçov’la arkadaş olmasının yanı sıra akıl danışmanlığı yapmıştır. Bizler de atamız olan bu dünya çapındaki bu, önemli kişiliği doğum gününde anmadan geçemedik. Gençler içerisinden de Aytmatov gibi bilim adamlarının, yazarların ve düşünürlerin çıkmasını bekliyoruz. Tüm katılımcılara teşekkür ederiz.” 

Program konuşmaların ardından hatıra fotoğrafı çekimi ile sonlandırıldı.

Editör: Mustafa YILDIRIM