Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu, gazetecilere yönelik artan şiddeti konuşmak için Eskişehir’de gazetecilerle bir araya geldi. Porsuk Konuk Evi’nde yapılan toplantıda kadın gazetecilerin yaşadığı problemler ve ücret politikaları, erkek egemen sistemin tüm uygulamaları ve haber yaparken karşılaştıkları sorunlar konuşuldu.

DAYANIŞMA İÇİNDE OLMALIYIZ

Kadınların bir araya gelmesinin öneminde değinen TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu Üyesi Gülfem Karataş, “Aslında geçtiğimiz yıllarda biz bu çalışmalara başladık. İlk olarak İstanbul’da sonra Ankara’da düzenledik. Ankara’da düzenlediğimiz çalışmaya Eskişehir’den de kadın gazeteciler katıldı. Biz orada gördük ki aslında Eskişehir’deki kadın gazetecilerin de yerel basın anlamında sorunları ve yaşadığı problemler olabilir. Bunu paylaşmak için, kadın gazetecilerin birbirinin dayanışmasına ihtiyacı olduğunu bildiğimiz görünmeyen taraf. Çünkü yerelde çok fazla erkek egemen medya olduğunu söyleyebiliriz. Eskişehir için öncesinde çalıştık dersimize. Burası için biraz daha farklı bir durum söz konusu. 8 yerel gazetenin 5 gazetesinde yazı işleri müdürü kadın gazeteci. Bu çok gururlandırıcı bir adım. Eskişehir için de Türkiye medyası için de. Biz burada neler yapabiliriz? Aslında sorunları dinlemek, bu sorunlara çözüm bulmak değil; ortak yapabileceğimiz çalışmaları görmek istiyoruz ki kadın gazetecilerin birbiri ile dayanışma içinde olduğunda neler başardığını zaten hepimiz biliyoruz” dedi.

ESKİŞEHİR DAHA ŞANSLI

Eskişehir’in kadın gazetecilerin pozisyonları noktasında şanslı olduğunu belirten TGS Eskişehir Temsilcisi Şenay Bilik Yıldırım, “Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın ülke çapında yaptığı pek çok çalışma var ama şimdi sendika olarak yerele yereldeki gazetecilerin sorunlarına odaklanmak için böyle Anadolu şehirlerine gidip oradaki çalışan kadın gazetecilerle buluşmak amaçlandı. Burada da Eskişehir basını özelinde konuşmak gerekirse gerçekten kadın sayısı çok olan bir meslek grubu. Ama yönetici pozisyonlarında var mı yok mu, neler yapıyor, yapabiliyor bunları tartışacağız. Karar mekanizmalarında kadınların daha çok yer alması için neler yapabiliriz, onları görüşeceğiz. Eskişehir bu konuda biraz daha şanslı kentlerden biri. Biz bu oranla yetinmiyoruz. Daha da çok olmalıyız diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.  

Editör: Mustafa YILDIRIM