Böbrekler vücuttaki kanı süzerek vücuttan zararlı atıkları ve fazla sıvıyı uzaklaştırmaktadır. Lakin böbrekler bu işlevini gerçekleştiremediğin de diyaliz böbreklerin görevini üstlenerek bu boşaltım görevini gerçekleştirir.

Diyaliz Nedir?

Diyaliz, böbrekleri yeterince çalışmayan yani böbrek yetmezliği olan hastalara uygulanan bir tedavidir. Diyalize giren hastanın kanı süzülerek böbreklerin yapamadığı görevi yerine getirerek kanı temizler ve fazla sıvıyı vücuttan uzaklaştırır.  Diyalizin uygulanması için ise böbreklerin  %85 ve üzerinde bir fonksiyon kaybına uğraması gerekmektedir. Kısacası diyaliz nedir dediğimizde böbrek yetmezliği olan hastaların kanını temizleme ve fazla sıvıyı vücuttan uzaklaştırma işlemidir.

.

Diyaliz Ne İşe Yarar?

Diyaliz ne işe yarar sorusunun cevabını böbrek yetmezliği yaşayan hastanın eski sağlıklı hayatına dönmesinin  kesin çözümü böbrek naklidir şeklinde açıklayabiliriz. Lakin uygun donörün bulunmasının zor olması ve bu süreçte hastalar için çok büyük avantaj ve bir anlamda da zorunlu bir tedavi olan diyaliz, çalışmayan böbreklerin görevini üstlenerek vücuttaki zararlı atıkları ve fazla sıvıyı uzaklaştıran yapay bir sistemdir. Böylece böbreğin yapamadığı boşaltım görevini yerine getirir.

Diyaliz Yöntemi Neye Göre Seçilir?

Diyalizin hemodiyaliz ve periton diyaliz olmak üzere iki farklı çeşidi  vardır. Bu diyaliz çeşitleri hastanın sağlık durumu, yaşı, böbreklerin işlevi göz önünde bulundurularak en uygun yöntem seçilmektedir. Lakin en sık yapılan ve en çok bilinen diyaliz ise hemodiyalizdir. Hemodiyaliz hastaya 3 farklı damar yolu açılarak kanın filtrelenerek temiz kanın  vücuda geri gönderilmesi ile gerçekleştirilir. Periton diyalizde ise karın boşluğuna yerleştirilen silikon bir tüp aracılığıyla kan temizleme işlemi yapılır. Bu yöntem daha çok hassas olan çocuk ve yaşlı hastalara uygulanır.

Diyaliz Tedavisi Ne kadar Sürer?

Diyaliz işlemi hastanın böbrek işlevlerine, diyalizin çeşidine ve diyalizin yapılma sıklığına göre tedavi süresi de değişebilmektedir.

Hemodiyaliz hastanede veya diyaliz merkezlerinde gerçekleştirilir. Yaklaşık olarak 3-5 saat sürer. Periton diyaliz de hastanede ve diyaliz merkezlerinde gerçekleştirilir. Lakin hemodiyalize göre daha uzun süren bir yöntemdir.Yaklaşık olarak 4-6 saat sürer.

Bu söz edilen seans süreleri hastanın haftada ne kadar diyaliz alması gerektiğiyle de alakalıdır. Bir diyaliz hastası haftada ortalama 3 kez diyalize girmektedir. Daha sık diyalize girmek durumunda olan hastaların ise seans süreleri daha kısa sürmektedir.

SMA’nın önlenmesi için farkındalık artmalı SMA’nın önlenmesi için farkındalık artmalı

Editör: Mustafa YILDIRIM