E-ticaret nedir? İnternet üzerinden mal ve hizmet alıp satma işidir. E-ticaret müşterileri bilgisayarlarından, akıllı telefonlarından, akıllı saatlerden ve Amazon Echo cihazları gibi dijital asistanlar dahil diğer temas noktalarından alışveriş yapabilirler.

E-ticaret hem B2C şirketlerinde hem de B2B şirketlerinde patlama yaşıyor. B2C e-ticarette; bir perakendeci veya başka bir işletme doğrudan son müşterilere satış yapar.B2B e-ticaret nedir? B2B e-ticarette bir firma diğer firmaya satış yapar. Her iki sektördeki çoğu şirketin amacı; müşterilerin herhangi bir dijital cihazı kullanarak istediklerini, istedikleri zaman, istedikleri yerde satın almalarını sağlamalarıdır.

E-Ticaret’in Ticari Değeri

E-ticarette %265 gibi şaşırtıcı bir büyüme oranı bekleniyor. Dünya çapında e-perakende satışları 2017'de toplam 2.30 trilyon ABD dolarına ulaşmıştır ve bu gelir sadece 4 yıl sonra yani 2021'de 4.88 trilyon ABD dolarına ulaşarak büyük bir başarı yakalamıştır.

Elektronik ticaretin katlanarak büyümesi, onu giderek daha değerli kılıyor ve şirketlere aşağıdakileri yapma olanağı sağlayan temel bir araç haline getiriyor:

Kendinizi rakiplerinizden farklılaştırın;

Dünyanın daha fazla bölgesinde daha fazla müşteriye ulaşmak;

Doğrudan müşterilere satış yaparak ve daha az fiziksel mağazaya sahip olarak maliyetleri azaltın;

Müşterilerin tercih ettikleri cihazları kullanarak istedikleri zaman ve yerde alışveriş yapmalarını sağlamak;

Çevrimiçi metrikler yoluyla değerli müşteri verileri elde edin;

Minimum başlangıç yatırımı ile pazardaki yeni ürünleri, hizmetleri, markaları ve şirketleri test edin;

Daha küçük bir satış ekibinin daha fazla müşteriye satış yapmasına izin vererek müşteri self servis seçenekleri sağlayın;

Hızlı ve karlı bir şekilde ölçeklendirin.

E-Ticaret Alışveriş Deneyimini Nasıl Değiştiriyor?

Şirketler; daha fazla seçenek, daha kolay erişim ve daha hızlı teslimat için artan müşteri taleplerine ayak uydurmak amacıyla, müşterilerin şunları yapabileceği sorunsuz çok kanallı alışveriş deneyimleri oluşturmak için e-ticaret ve mağaza içi teklifleri entegre ediyor:

Çevrimiçi veya mağazada bir satın alma işlemi yapmadan önce çevrimiçi olarak ürün ve hizmetleri araştırıp ve keşfedebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret paketleri için danışabilirsiniz.

Çevrimiçi veya mağazada bir satın alma işlemi yapmadan önce ürünleri mağazada etkileşimli kişisel danışmanlar ve diğer tekliflerle deneyimleyin. İstediğiniz zaman, istediğiniz yerde alışveriş yapmak için herhangi bir cihazı (bilgisayar, akıllı telefon, akıllı saat, dijital asistan vb.) kullanın.

Çevrimiçi veya mağazada toplanan bilgilere dayalı olarak kişiselleştirilmiş öneriler, kuponlar ve diğer çevrimiçi teklifler alın.

Ürünlerin genellikle bir veya iki gün içinde istediğiniz yere (eviniz veya yerel mağazanız) gönderilmesini sağlayın.

Bu mağazanın tercih edilen bir envanteri (stil, beden, renk vb.) yoksa, fiziksel bir mağazadan çevrimiçi sipariş verin.

E-Ticaret Yapan Şirketlere Örnekler

E-ticaret 1990'lardan başlayarak yaygın bir fenomen haline gelmiştir. Şimdi ise dünyanın en büyük e-ticaret platformu olan Amazon.com 1995'de piyasaya sürüldü ve kısa süre sonra Alibaba, PayPal veya eBay gibi diğer büyük e-ticaret şirketleri sektöre çivilerini çaktı.

Amazon gibi bazı B2B ve B2C şirketleri, geleneksel satış noktaları olmayan e-ticaret şirketleri olarak ortaya çıkmıştır.

Diğer şirketlerin geleneksel perakendeciler olarak uzun bir geçmişleri vardır ve e-ticareti geleneksel satış teklifleriyle entegre etmişlerdir. Örneğin, Londra merkezli büyük mağaza John Lewis & Partners, ilk John Lewis mağazasını 1864'de açmıştır ve şu anda Birleşik Krallık'ta 50'den fazla fiziksel mağazaya sahiptir. Aynı zamanda şirket, müşterilerin çeşitli cihazlardan çevrimiçi alışveriş yapmasına ve eve veya mağazaya teslimat için ürün satın almasına olanak tanıyan gelişmiş e-ticaret sitelerini sistemlerine entegre etmiştir.

E-Ticaret Platformlarının Temel Unsurları

B2B, B2C e-ticaret veya her ikisini birden sunan işletmeler, mevcut ve gelecekteki müşteri ihtiyaçlarını karşılayan güçlü, esnek ve ölçeklenebilir bir e-ticaret platformuna ihtiyaç duyar.

Esnek platform, eşzamanlı B2B ve B2C satışlarını desteklemeli ve bir hibrit bulut ortamı veya diğer modeller kullanılarak uygulanmalıdır.

Uygun maliyetli Hizmet Olarak Yazılım (SaaS) abonelik modelleri, genellikle büyük ve devam eden altyapı yatırımları gerektiren şirket içi platformlardan daha ekonomiktir.

E-ticaret paketleri, müşterilerin kullanımı, ön uçta gezinmesi ve arka uçtaki işletmeler için yönetimi kolay olmalıdır. Teknik olmayan çalışanların kolayca sayfa ve özellik ekleyebilmesi için kullanıcı arayüzleri açık ve basit olmalıdır.

Entegrasyon kolaylığı, maliyetleri düşük tutmak ve mevcut yatırımlardan yararlanmak için şirketlerin eski teknolojilerini platforma kolayca entegre edebilmeleri gerekir.

Özelleştirilebilir İşletmelerin, ön uç müşteri deneyimini markalarını desteklemek için gerektiği gibi özelleştirebilmeleri gerekir. E-ticaret yazılımı kullanarak yeni siteler sahibi olabilirsiniz.

Yüksek tempolu işletmeler, kurulumu basitleştiren ve gerektiğinde uygulama ve özellik eklemeyi kolaylaştıran, self servis mimarisine ve standartlara dayalı çerçevelere sahip, kurulumu kolay e-Ticaret platformlarına ihtiyaç duyar.

Sadelik E-ticaret platformlarının, otomatik güncellemeler, en yeni özelliklere anında erişim ve şirket çapındaki performans ölçümlerine gerçek zamanlı görünürlük ile bakımı ve izlenmesi kolay olmalıdır.

E-Ticaret’inizin Fikrini Belirleyin ve Araştırın

Bu tür elektronik ticaret, net veya tanımlanmış bir proje olmadan oluşturulamaz. Öncelikle e-ticaretinizin fikrini, ne satmak istediğinizi ve neye ulaşmak istediğinizi tanımlamalı ve ardından karlı olup olmadığını görmenizi sağlayan bir iş planı oluşturmalısınız.

Ürününüz ve ne satmak istediğiniz hakkında bir fikriniz olduğunda, pazarı analiz edin ve sizinkine benzer ürünlerin nasıl performans gösterdiğini görmeniz önerilir.

Ayrıca potansiyel hedef kitleniz olabilecek kişilerle veya insan gruplarıyla konuşabilir ve onlara ürününüz hakkında ne düşündüklerini ve yaşadıkları sorunu çözüp çözemeyeceğini sorabilirsiniz. E-ticaret yazılımı da çok faydalı olabilir. Örneğin, ürününüz bir nemlendiriciyse, kullanmalarını isteyin ve ardından deneyiminiz hakkında yorum yapın. Bu, iş fikrinizin doğru yolda olup olmadığını veya yeniden düşünmeniz gerekip gerekmediğini görmenize yardımcı olabilir.

Başarılı bir çevrimiçi iş başlatmak için doğru nişi bulmalısınız. Hangi pazarlanabilir bilgi veya becerilere sahipsiniz? Bu beceriler pazarda nereye oturuyor? Ne tür ürünler satmak istiyorsunuz? Yürüteceğiniz işin türü hakkında bir fikriniz olmalıdır, bu nedenle pazarı araştırarak başlayın. Sektörünüzdeki diğer şirketlere bakın ve neyi doğru ya da yanlış yaptıklarını görün.

E-Ticaret İş Planınızı Oluşturun

İşinizi yürütmek için bir yol haritasına ihtiyacınız olacaktır. Tüm temel bilgileri belirledikten sonra, bir iş planı yazmak, hedeflerinizi belirlemenize ve işinizi yürütmek ve hedeflerinize ulaşmak için gerçekten neye ihtiyaç duyacağınızı detaylandırmanıza yardımcı olacaktır.

E-Ticaret Siteniz İçin Bir İsim Nasıl Seçilir?

Bu işlem önemli bir adımdır çünkü yalnızca işletmenizin kimliğini tanımlamaz, aynı zamanda ürününüzü, yaptığınız işi veya sunduğunuz hizmeti bir şekilde yansıtması gerekir. Müşterilerin anlaması ve hatırlaması kolay, kısa, net ve öz bir ad olmalıdır. Diğerlerinin yanı sıra Shopify, Oberlo, FreshBooks ve Anadea gibi bu ad aramada size yardımcı olacak ücretsiz ad oluşturucular sunan platformlar vardır.

E-Ticaret Platformunun Seçimi

Ürünü tanımladıktan sonra sıra e-ticaretinizi yapacağınız platformun seçimine geliyor. Shopify, Magento, Drupal Commerce, lisanslı veya açık kaynaklı platformlar gibi birkaç tane vardır. Hangisini seçerseniz seçin, bu e-ticaret kurulum sürecinde size yardımcı olacak bir mühendis veya yazılım geliştirici ekibiniz olmalıdır. Ayrıca www.proticaret.org adresinden e-ticaret sitenizi kurmak için hizmet satın alabilirsiniz.

Editör: Mustafa YILDIRIM