Sendika adına konuşan Şube Başkanı Nalan Karagöz, Büro Emekçileri Sendikası BES-AR'ın son ağustos ayı verilerine göre, açlık sınırı 15. 600 lira ve yoksulluk sınırını ise 46.980 lira olarak açıklamasını hatırlatarak bu verilere bakarak emeklilerin aldıkları aylık maaşları ile yaşamlarını sürdürebilmelerinin mümkün olmadığını dile getirdi. Karagöz, “Çalışanlara ve emeklilere zorunlu olarak yapılan maaş artışları, daha hesaplara yatmadan, bütün mal ve hizmetlere dolu yağar gibi zam yağdı. Ekonomistler ise bu daha iyi günleriniz diyor. Esas tufan sonra gelecek, yerel seçimler sonrasını düşünmek ürkütücü deniliyor. 2023 yılının ilk 6 ayında maaşlarımız ortalama yüzde 52 eridi. 1 Temmuz'dan itibaren gelen zamlar alım gücümüzü çok düşürdüğü apaçık ortadayken, emeklilerin çok az bir kısmına yansıyacak olan yüzde 25 artış kabul edilebilir değildir.” açıklamasını yaptı.

“EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 25 BİN LİRA OLMALI”

Sayısı 9 milyon tahmin edilen emeklinin 7.500 lira civarında maaş aldığı ve emeklilerin çok önemli bir bölümünün kök maaşlarının da 7.500 liranın çok altında kaldığını söyleyen Karagöz, zam furyasının sürekli olarak ortalığı kasıp kavurmaya devam ettiğini belirtti. Cumhuriyet Bayramı ikramiyesi söylemleri ile bir kere daha kandırılmak istenildiklerini söyleyen Karagöz, artık sabırlarının tükendiğini vurguladı. Karagöz, “7 Temmuz'da en düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyine yükseltilme talebimizi, yeni zamlardan dolayı 8 Temmuz'da en düşük 20 bin lira olarak yenilemiştik. Bugün itibariyle bu da geçerliliğini yitirdi. Son verilere göre en düşük emekli maaşı hemen 25 bin liraya çıkarılmalıdır. Ardından da yoksulluk sınırının üzerinde olması için yasal düzenleme yapılmalıdır. Bu yeniden düzenlemeler tüm yetim, dul ve engellileri de kapsamalıdır. Eğer yeni maaş düzenlemesi yapılmazsa yükselen gıda fiyatları nedeniyle emeklileri aş evi kapılarında ve akşamları pazar artıkları toplarken pazar yerlerinde sık sık göreceğiz.” dedi.

“EMEKLİLER İÇİN AŞ EVİ AÇMALARI GEREKECEK”

Odalardan Ünlüce’ye tebrik ziyareti Odalardan Ünlüce’ye tebrik ziyareti

Artık belediyelerin emekliler içinde aş evleri açmaları gerekeceğini belirten Karagöz, İktidardan umudunu kesen emeklilerin, belediyelerin kendilerine sahip çıkmasını beklediklerini dile getirdi. Karagöz, “Tek sosyalleşmeleri parkta aç susuz paydaşları ile oturmak olan emekliler isyandadır. Utanması gerekenler utanmadıkça, yapılması gerekenler yapılmadıkça, emeklinin çilesi bitmeyecektir. Bu arada Saray iktidarının Maliye bakanı Mehmet Şimşek, hiç yüzü kızarmadan uygulanan ekonomik programı emekliler bozuyor demeye başladı.” ifadelerinde bulundu.

 Haklarımız için etkili, görünür ve haklı bir kamuoyu oluşturduklarını belirten Karagöz, insanca yaşama haklarını alana kadar demokratik zeminde fiili ve meşru mücadelelerini kararlılıkla sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Editör: Mustafa YILDIRIM