DİSK Emekli Sen Eskişehir Şube Başkanı Suat Başaraner, en düşük emekli maaşının 2500 lira olacağı açıklamasının ardından basın açıklaması yaparak, Şubat ayından itibaren geçerli olacak bu rakamın, insan onuruna yakışır bir rakam olmadığını söyledi.

Emeklilere yoksulluk ve açlık çektiren iktidara karşı 13,5 milyon emeklinin sesi olmak istediklerini belirten Başaraner, “Bugün buradayız çünkü biz emekliler her gün biraz daha yoksullaşırken iktidar soframızdan bir dilim ekmeğimizi daha nasıl azaltacağının peşine düşmüştür. Bugün buradayız çünkü cebimizdeki üç kuruşu sağlıkta katkı payına mı, bir dilim ekmeğe mi yoksa doğalgaz faturasına mı vereceğimizin hesabını yaparken iktidar o üç kuruşu bizden nasıl geri alacağının hesabını yapmaktadır. Bugün buradayız çünkü 13,5 milyon emeklinin hak arama mücadelesini engellemeye çalışan iktidar emeklilerin sendikası DİSK Emekli-Sen’e kapatma davalarıyla saldırmaktadır.” ifadelerini kullandı.

EMEKLİLER HAYKIRIYOR

“Bugün en düşük emekli aylığı 1500 lira iken Maliye Bakanı açıklıyor: Türkiye’de şehir merkezindeki kiralar ortalama 1261 lira” diye konuşan Başaraner, “A dan Z ye her şeye yüzde elli, yüzde yüz otuz zam geldi. Soruyoruz: Yoksulluk sınırının 10 bin liranın üstüne çıktığı bir kriz döneminde, 1500 lira aylıkla bir emekli bir ay boyunca nerede barınabilir, ne yiyebilir, hangi doktora görünebilir, hangi tedaviyi karşılayabilir? Geçinmek için 35 yıllık alyansını satan, yaşamak için 60 yaşından sonra ikinci bir işte çalışan, barınmak için ekmeğinden, ekmek için sağlığından vazgeçmek zorunda bırakılan emekliler ayaktadır, bir aradadır, haykırmaktadır!” şeklinde konuştu.

TALEPLERİ AÇIK VE NET

Emeklilerin taleplerinin açık ve net olduğunu belirten Başaraner, bunları şöyle sıraladı: “Emeklilikte insan onuruna yaraşır ücret hakkımızdır! Emekli ücretlerinin enflasyona değil milli gelire endeksli olması hakkımızdır! Emekli ücretleri arasındaki farklılıkların giderilmesi hakkımızdır! Emeklilikte yaşa takılanlar adı altında yaratılan sorunun çözüme kavuşturulması hakkımızdır! Sağlık hizmetlerinde katkı payının kaldırılmasının ve sağlığın kamusallaştırılması hakkımızdır! Kendimizle ilgili tüm politikalarda karar alma mekanizmalarında yer almak hakkımızdır! Tüm bunların gerçek anlamda yaşama geçirilebilmesi için sendikalaşmak hakkımızdır! Bu ülkenin emeklileri devletin sırtında bir yük değil; alın terinin karşılığını almak için bugün burada toplanan ve her gün haklı mücadelesini büyüten yurttaşlardır!”

Editör: Mustafa YILDIRIM