MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, Türkiye iç sularında bulunan endemik balık türlerinin biyolojik çeşitliliğinin korunması için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi talebiyleMeclis Araştırma Önergesi sundu. 

ÜLKEMİZE ÖZGÜ 4 BALIK TÜRÜNÜN NESLİ MAALESEF TÜKENMİŞTİR

Nesli tükenmiş endemik balık türlerinin sayısının artmaması için gerekli önlemlerin ve tedbirlerin alınması talep eden MHP’li Sazak konuyu Meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma Önergesinde, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından hazırlanan kırmızı listenin bitki ve hayvan türlerinin dünyadaki en kapsamlı küresel koruma durumu envanteri olduğunu ifade eden MHP’li Sazak, ülkemiz iç sularında bulunan 400’ün üzerinde balık türünün yaklaşık 200 tanesinin endemik olmasına dikkat çekti.

Ülkemizin iç sularındaki endemik balık türlerinin yarısından fazlasının neslinin tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunun altını çizen MHP’li Sazak, “IUCN tarafından yapılan çalışmalar sonucunda endemik türlerin 17’sinin neslinin kritik, 382inin neslinin tehlikede ve 16’sının neslinin hassas olduğun sonucuna varılmıştır” dedi. 

“Küresel iklimsel değişiklikler, yabancı ve istilacı balık türleri, iç sularda hidroelektrik santrallerin inşası, sulak alanlarda drenaj çalışmaları, erozyon, tarımsal alanlardan gelen gübre kirliliğinin yanı sıra yasadışı, bilinçsiz ve aşırı avcılık gibi nedenler balık türlerinin neslinin tükenmesine sebep olmuştur” ifadelerine yer veren MHP’li Sazak, ülkemize özgü olan Gövce balığı, İnci balığı, Dişli sazancık ve Kavinne gibi balık türlerinin ise neslinin tükendiğini vurguladı.

Editör: TE Bilişim