ESÇEVDER adına konuşan Özgür Özlem Öngel, 2020 yılında Murat Dağı’nda altın arama için yapılan başvurunun Danıştay kararıyla durdurulmasını hatırlatarak, şirketin altın arama için yeniden ÇED başvuru yaptığını söyledi. Öngel; “Murat Dağı Türkiye’nin en önemli su rezerv kaynağı olup, Gediz Nehri ve Porsuk çayının doğduğu; Menderes ve Sakarya nehirleri beslediği sulak alandır. Bu Murat Dağı yok olursa Eskişehir, Kütahya, Uşak, Bilecik, Adapazarı, Manisa, Denizli, Aydın, İzmir ve Ankara susuzluktan kavrulacak ve yaşanmaz kentler olacaktır.” dedi.

Cevheri çıkarmak için Gediz Nehri'nin ve Porsuk Çayı’nın doğduğu sahada ikisi ana ocak olmak üzere 5 ayrı alanda patlatma yapılacağı, ÇED raporunda ilk 5 yıl için bu ocakların derinliğinin 30 ile 98 metre arasında olacağı, 5 yılın ardından işletme sahasının genişletileceğinin ileri sürüldüğünü söyleyen Öngel, bölgenin ormansızlaştırılması ve binlerce kilo dinamitin yaratacağı tozuma ile yağış yaratan orman ve unsurların ortadan kalkması ile 10 adet şehrin susuz kalacağını belirtti.

CHP’Lİ SÜLLÜ’DEN RAPORA TEPKİ

2020 senesinde Murat Dağı’nda altın arama çalışmalarına karşı çıkarak ESÇEVDER’e destek veren Chp Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, şirketin ÇED raporuna yeniden başvurmasına yönelik şu açıklamalarda bulundu; “Başta Gediz, Büyük Menderes, Sakarya, Salihli, Menemen Ovaları olmak üzere birçok verimli ovamızı sulayan 7 adet akarsu Murat Dağı’ndan kaynağını almaktadır. Bu illerimizde ve ovalarımızda yaşayan yaklaşık 10 milyon insanımız Murat Dağı’nın sunduğu nimetlerden doğrudan veya dolaylı olarak faydalanarak hayvancılık ve tarım yapmaktadır. Murat Dağı’nda yapılacak altın araması Eskişehir’imizin de aralarında olduğu bölgenin eşsiz ekosistemini bozacak, canlıları zehirleyecek, Porsuk Çayı’mızı kurutacak, tarımsal üretim ve hayvancılık yapan vatandaşlarımız çok büyük zarar görecektir.” dedi.

Çiftçi Malları Koruma Meclisine üye seçimi yapıldı Çiftçi Malları Koruma Meclisine üye seçimi yapıldı

Süllü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bilirkişi raporundaki “Murat Dağı’nda madencilik yapılamaz” tespitini görmezlikten gelmemeleri gerektiğini ve Murat Dağı’nda altın aranması için tekrar yapılan ÇED başvurusuna derhâl iptal kararı verilmesi gerektiği çağrısında bulundu. Süllü; “Bizler yıllardır olduğu gibi bugün de bu mücadelenin yanında olduğumuzu ifade ediyor, Porsuk Çayı için tehlike oluşturacak Murat Dağı altın madenine karşı sonuna kadar kararlılıkla mücadele edeceğimizi ilan ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

“YERİN ÜSTÜ ALTINDAN DEĞERLİDİR”

AFAD’ın 2020 yılında yayımladığı İl Afet Planına göre Kütahya / Eskişehir’de her an 7,2 kuvvetinde bir deprem beklendiğini ifade eden Öngel, bu durumun da felaketlere davetiye çıkarttığını sözlerine ekledi. Öngel; “Murat Dağı Gediz Belediyesi tarafından Kayak ve Termal Merkezi oluşturulmuş olup, bir tarafında karların içinde kayak yapılırken, diğer tarafta termal suların içinde sıcak hamam keyfi yapılmaktadır. Bu bölge ayrıca doğa yürüyüşleri, yamaç paraşütü, bisiklet turları ve 5 adet yaylası ve endemik bitkileri ile cennetten bir köşeyi andırmaktadır. Böyle güzel bir yerin altın uğruna yok edilmesi geleceğimizin yok edilmesi anlamı taşımaktadır. Yerin üstü altından değerlidir.” şeklinde konuştu.

Eskişehir Çevre Derneği ( ESÇEVDER ) olarak çevreye olan sevgi ,saygı ve hoşgörünün tüm bireylere yansımasını ve tüm halkın çevre duyarlığına kavuşmasını arzu ettiklerini söyleyen Öngel; “Porsuk Çayı’nın elimizden kayıp gitmesine sessiz kalmayacağız” dedi.

Editör: Mustafa YILDIRIM