Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği ( ESÇEVDER )yönetici, üye ve çevre dostları,   Çanakkale’yi  ziyaret etti.

               Esçevder / Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği yönetim kurulu başkanı Sadık Yurtman önderliğindeki çevreciler  Çanakkale, Ecebat, Gelibolu’yu ziyaret edilerek Ramazan ayını şehitlerin topraklarında  karşıladılar.

               Eskişehir Çevre Derneği (Esçevder ) Başkanı Sadık Yurtman, “Eskişehir  Çevre Derneği  ( ESCEVDER ) yönetimi  sosyal faaliyetlerinin yanında tarihimizi gelecek nesillere öğretmek ve daha doğru bilgi ve belgelerle donatmak üzere çevre dostları ve çocuklarını Çanakkale’ye götürmüştür. 1. Dünya savaşı  1915-1916 yılları arasında  Çanakkale muhabereleri / savaşları diye anılan ve Osmanlı devleti ve ihtilaf devletleri arasındaki deniz  ( 19 Şubat 1915 - 18 Mart 1915 ) ve kara savaşları  ( 25 Nisan 1915 - 9 Ocak 1916 ) her iki tarafında büyük kayıplar vererek  kazanılmış olup bu savaşların kazanılmasında büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük payı vardır. O dönemde Kurmay Albay olan Mustafa Kemal Anafartalar’da, Conk Bayır’ında, Suvla Koyun’da düşmana göz açtırmamıştır.

                 Çanakkale’nin Çanakkale Şehitler Abidesi, Dur yolcu Anıtı, Yeni Zelanda Anıtı, Kilitbahir Kalesi, Seyit Onbaşı Anıtı, Aynalı çarşısı, Conk Bayırı, Troya atı gibi tarihi ve turistik yerleri üyelerimiz ve çevre dostlarımız ile gezerek tarihimizi daha iyi anlamak ve anlatmak için bu gezimizi planladık.

                Çanakkale gezimizde      bizleri yanlız bırakmayan İDA Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Akgül ile          Rehber Bülent Özel’e  gezinin daha verimli geçmesini sağladıklarından dolayı teşekkür ederim” dedi.

Editör: Mustafa YILDIRIM