Gönül Dağı’na yeni ‘mevsim’ geldi! Gönül Dağı’na yeni ‘mevsim’ geldi!

Eskişehir’in Alpagut-Atlan bölgesindeki maden arama faaliyetlerinden sonra, şimdi de Sarıcakaya ilçesinin Bilal Habeşi Mahallesi’nde altın ve gümüş madeni arama çalışmaları başlatıldı. Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından 15 Ağustos 2024 tarihinde sunulan proje tanıtım dosyasının ardından, ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) gerekli değildir kararı alındı. 1598 hektar açık ocak alanı içeren ve toplamda 22 hektarlık ÇED alanına sahip olacak projenin maliyetinin 5.925.000 TL olduğu bildirildi. Projede yılda 105.000 ton tüvenan cevher ve 150.480 ton ekonomik olmayan kayaç/pasa çıkarılması öngörülüyor.

"Sakarya Vadisi Tehlike Altında"

Eskişehir Çevre Derneği Başkanı Sadık Yurtman, projenin çevresel risklerine dikkat çekerek, Sakarya Vadisi Havzası’nın toprak değişimi, patlatma gibi maden faaliyetleri nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Açık ocak işletmesinin Eskişehir’e 35 km, Sarıcakaya’ya 4.5 km, Mayıslar’a 6.8 km ve en yakın yerleşim birimlerine 4.5 km mesafede olduğu, maden sahasının ise orman arazisi üzerinde yer aldığı vurgulandı. "Ormanlarımızın maden uğruna yok edilmesine sessiz kalamayız," diyen Yurtman, temiz hava hakkının korunması gerektiğinin altını çizdi.

"Patlatmalar, Seralar ve Tarım Alanlarını Tehdit Ediyor"

Maden sahasında yapılacak patlatmaların çevredeki sera, meyve bahçeleri ve ekili alanlara zarar vereceğine dikkat çeken Yurtman, maden alanındaki altın oranının on binde iki olması nedeniyle verim düşük olmasına rağmen, ayda 12 kez gerçekleştirilecek dinamit patlatmalarıyla bölgenin olumsuz etkileneceğini ifade etti.

"Toprak, Hava ve Su Kaybına Karşı Mücadeleye Devam Edeceğiz"

Yurtman, altın madenciliğinin toprağı, havayı ve suyu tehdit ettiğini belirterek, Eskişehir Çevre Derneği olarak bu faaliyetlere karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini ve Eskişehir’in doğasının korunması için çalışmalarına devam edeceklerini kamuoyuna duyurdu.