Yapılan açıklamalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 18 Nisan 2023 tarihinde gerçekleştireceği Eskişehir programını takip etmek için başvuran 2 gazetecinin akreditasyon işleminin yapılmaması eleştirilerek, konuya ilişkin açıklama yapılmasını istendi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası Eskişehir Temsilcisi Şenay Bilik Yıldırım konuya ilişkin şunları söyledi: “İki meslektaşımız Valilik tarafından yapılan bilgilendirme sonrasında gerekli bilgileri yazarak mail atmıştır, ancak sonrasında hiçbir gerekçe gösterilmeden akreditasyonlarının gerçekleştirilmediğini öğrenmişlerdir. Gazetecilerin akreditasyonuna engel bir durum mu vardı, varsa bu durum nedir? Valilik Basın Müdürlüğü’nün konula ilgili açıklama yapmasını bekliyoruz. İki meslektaşımızın akreditasyonunun neden gerçekleştirilmediğinin yanıtlanmasını bekliyoruz. Gazetecilerin haber yapma hakkının ve basın özgürlüğünün engellenmemesi için mücadele eden meslek örgütleri olarak, bu tür olayların yeniden yaşanmaması için kurumları, daha duyarlı ve özenli davranmaya davet ediyoruz.”

Çağdaş Gazeteciler Derneği Eskişehir Şube yönetimince yapılan açıklama ise şöyle: “Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir dizi etkinlikte bulunmak için bugün Eskişehir’e gelecek. Erdoğan Eskişehir’e gelmeden önce, basın emekçileri kendisini takip etmek için akreditasyon başvurusu yapmıştır. Ancak iki meslektaşımızın her hangi bir gerekçe gösterilmeden akredite edilmediğini öğrendik. Bu ve benzeri durumları bizler daha önce de yaşamış, Erdoğan’ın geçmiş dönemlerde Eskişehir’e yaptığı ziyaretlerde yine meslektaşlarımız akredite edilmeyerek engellenmişti. Bu basın özgürlüğünün yok sayılması anlamına gelmekte ve Anayasanın 28’inci maddesine aykırıdır. İki meslektaşımız, hangi gerekçelerle akredite edilememiştir? Çağdaş Gazeteciler Derneği Eskişehir Şubesi olarak, meslektaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Basın özgürlüğü ve mesleki haklarımız için verdiğimiz mücadeleyi büyüterek, sürdüreceğiz.”

Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, ise şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretini izlemek isteyen gazeteciler Özge Zaim ve Kerem Akyıl’ın akreditasyon başvurularının reddedildiğini üzülerek öğrendik. Akreditasyon engelinin neden yapıldığını öğrenmek istiyoruz. Bu durumun kabullenemez olduğunu ifade etmek istiyorum.”

Editör: şenay Yıldırım