Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Eskişehir-Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Kızılinler, son zamanlarda artan şap vakalarının ardından bir açıklama yaptı.
Türkiye’de olduğu gibi Eskişehir’de de ciddi bir şap hastalığı salgınının söz konusu olduğunu belirten Kızılinler, hastalığın ülke ekonomisine de çok büyük kayıplar verdiğini dile getirdi. Hastalığın sebeplerine değinen Kızılinler, "Şuanki durumun sebebi hastalığın form değiştirmesi ve halihazırda hayvanların aşılandığı 3 şap etkeninden farklı bir etkenin hastalığa sebep olmasıdır. İlgili salgınla alakalı aşı şap enstitüsinde üretilmiş olup, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerindeki çalışan meslektaşlarımız tarafından hızla Eskişehir genelinde aşılama faaliyetlerine devam edilmektedir. Ayrıca serbest klinisyen meslektaşlarımızda hastalıkla karşılaştıklarında, zamanda ihbarda bulunarak hastalığın bir an önce ortadan kaldırılması adına görev yapmaktadırlar" ifadelerine yer verdi.
"ET VE SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİMİNDE RİSK SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"
Kızılinler, hastalık şüphesi bulunan işletmelerde, üreticilerin bir an önce bulundukları yerdeki İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine başvurmalarının önemli olduğunu ifade etti. Kızılinler, "İşletmesindeki hayvanlarda hastalık bulunmayan üreticilerin ise; işletme giriş ve çıkışlarına hastalıkla ilgili dezenfektan kullanarak insanların ve araçların içerisinden geçecekleri dezenfektan havuzları oluşturmaları, Hastalığın bulunma ihtimali olan özellikle ilaçların yoğun olarak satıldığı mekanlara mecbur kalmadıkça gitmemeleri ve oturduğu yerdeki İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne hayvan varlıklarını biran önce aşılatmaları gerekmektedir. Şap, insanlara da bulaşabilen bir hastalık olmakla birlikte kamuoyuna yazıldığı gibi toplumsal bir tehlike söz konusu değildir. Sadece işletmelerde hastalık bulunan üreticilerimizin hastalığa müdahaleden sonra, uygun bir dezenfektan kullanarak temizliklerini yapmaları yeterlidir. Şap hastalık etkeni ısıya dayanıksız olduğundan pişirilen etlere, ısı işlemi uygulanan sütler ve bunlardan yapılan süt ürünlerinde insan tüketimiyle alakalı bir risk söz konusu değildir" diye belirtti.
Editör: TE Bilişim