Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da gerçekleşen 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında Türkiye'nin gurur kaynağı olan Sivrihisar Ulu Cami, “Dünya Mirası” olarak tescillendi.

Aynı anda 2 bin 500 kişinin ibadet edebileceği kapasiteye sahip en büyük hipostil cami olma özelliğini taşıyan ve temelleri Sivrihisarlı kadı Leşker Emir Celaleddin Ali Bey tarafından atılan cami bugünkü görünümünü Mevlana Celaleddin Rumi'nin müritlerinden Mikail bin Abdullah (Emineddin Mikail) tarafından 1274 yılında kazanmıştır. Fatih Sultan Mehmet dönemi kadılarından Hızır Bey emri ile bu eşsiz yapı 1440 yılında onarılmıştır.

İyilik Hikayeleri: Nazan Naz İyilik Hikayeleri: Nazan Naz

eskisehirin-de-artik-bir-dunya-mirasi-var3

1485 metrekarelik bir alana kurulan caminin çatısını ardıç ve sarı çam cinsi ağaçlardan oluşan 67 ahşap direk taşımaktadır. Bu direklerden 19’unun üzerinde antik mermer sütun başlıkları bulunmaktadır. Caminin minberi ise Anadolu Selçukluları'nın en değerli örneklerinden biri olarak dikkatleri üzerine çekmektedir. Horasanlı İbn-i Mehmet'in el işçiliğiyle yapılan bu sanat eseri, çivi kullanılmadan geçme (Kündekârı) yöntemiyle hayat bulmuştur.

Caminin güney cephesinde yer alan minaresi, 1409 yılında Osman oğlu Hacı Habib tarafından inşa edilmiştir. Minare kaidesi iri mermer bloklardan yapılmış ve üst kısmı tuğla hatıllı, kesme taşlı, sekiz köşelidir. Sağ ve sol kanatlarında kitabeler yer alan caminin dört giriş kapısı bulunmaktadır.

Uzun süren çalışmalar sonucunda, Sivrihisar Ulu Cami’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildiğini belirten Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü “2014 yılında başladığımız Sivrihisar Ulu Cami'mizin restore sürecini 2015 yılında başarıyla tamamladık. Restorasyon çalışmalarının hemen ardından UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne başvuruda bulunduk. Başvurumuzun değerlendirmeye alınmasıyla bu sürecin ilk adımını atmış olduk. Uzun bir sürecin ardından Sivrihisar Ulu Cami’miz Dünya Mirası Listesi'ne dahil oldu. Ecdadımızdan kalan bu değerleri tüm dünyaya tanıtabilmek adına bu gelişme önem arz etmektedir. Artık dünyanın tanıdığı ve UNESCO tarafından tescillenmiş Dünyanın Merkezinde bir eserimiz, Sivrihisar Ulu Camimiz var. Tarih yüklü kentimizde ilk Dünya Mirası’nın Sivrihisar Ulu Cami olması gurur verici.” dedi.

Editör: şenay Yıldırım