Odunpazarı Belediyesi Ekim ayı ilk meclis toplantısı Odunpazarı Belediye Meclis Salon’unda gerçekleştirildi. Gündem maddelerinin oylanmasının ve ilgili komisyonlara gönderilmesinin ardından söz alan AK Parti Meclis Üyesi Murat Özcan, Yenikent kapalı pazarı yeri ile ilgili belediyeye defalarca yetki verdiklerini ifade ederek, “Ancak pazarcılarla da yapmış olduğumuz konuşmalardan da anladığım kadarıyla projenin ufak bir kısmı pazarcılara yönelik. Diğer bölümleri ise market ve kültürel alanlar için ayrılmış. Büyük bir market düşünüyorsunuz. Bunu yaparken yerel pazarcı esnafımızı göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.” diye konuştu.

İMAR YETKİSİ SİZDE OLDUĞU İÇİN TOKİ’NİN ELİ KOLU BAĞLANDI

TOKİ’nin Karapınar projesinde Kurt’un engelleme bahanesinin arkasına saklandığını dile getiren Özcan, şunları söyledi: “Protokole bağlı olarak yapılması gerekenler var. İki tarafı da bağlayan protokol var. Engelleyecekler diye ifadede bulunmuşsunuz. Galiba sizin burayı yapmaya niyetiniz yok. En azından söyleyin de Karapınar halkı umutlanmasın. 2018’e kadar 4 yıl neyi beklediniz imar yapmak için. Niye tartışıyorsunuz ‘herkesin işi belli’ demek varken neden muğlakta bırakıyorsunuz.  O bölgedeki halk, basın mensupları, meclis üyeleri iyi bilsin ki bu protokole uygun olarak daha önce etap 1’i yaptık 2’nciyi yapıyorduk Kazım Kurt TOKİ’ye savaş açtı onu şeytanlaştırdı, istemedi. ‘Protokole ilave yaparak imar yetkisi istedi. Kentsel dönüşüm TOKİ’nin görevi olarak kaldı. Neden imar yetkisi istediniz de, dönüşüm yapmak istemediniz. Çünkü ben buranın imarını yaptım deyip oy istersiniz. Tamamının yetkisi istenmeliydi ya da tamamı TOKİ’ye bırakılmalıydı. İmar yetkisi sizde olduğu için TOKİ’nin eli ayağı bağlandı, adım atamıyor. Belediye olarak üzerinize düşeni yapmazsanız TOKİ’nin yapacağı bir şey kalmıyor. Bırakalım artık şu kuru tartışmaları sonuca gidelim, bu işin politikasını yapmayalım. Oranın halkını düşünerek hareket edelim. Yapamayacaksanız seçime kadar oyalanmayın lütfen.”

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ KAÇAK YAPIYA RUHSAT VERDİ

Özcan’ın eleştirilerine yanıt veren Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt ise şöyle konuştu: “Yenikent pazar yeri için elinizden gelen bütün engellemeyi yaptınız. 2014’ten itibaren başladığımız bir proje. Büyükşehir belediye meclisi reddetti. Mahkemeye dava açarak kazandığımız bir projedir. Bizim Yenikent Pazar yeri ile ilgili yapmış olduğumuz proje gayet şeffaftır. İhaleyi alan firmayla bizden çok sizin ilişkiniz vardır. Mahkeme 4 sene de bitti ve bu iş başladı.

Etap 1’i yaptık diyorsunuz oradaki inşaat rezil durumda. Vadişehir’de, Ihlamurkent’te  insanlar 6 ay sonra kaç para taksit ödeyeceklerini bilmiyorlar. Sözleşme net olur. Buna karşı çıkıyoruz biz. Karapınar projesi konusunda ise; sizin söylediğinize mi, milletvekilinizin söylediğine mi yoksa İl başkanının söylediğine mi inanacağız. TOKİ’yle çok tartıştık. Bizim önümüze gelen planı beğenmedik ve plan yetkisi istedik. Planı yaptıktan sonra bizim uygulamayla ilgili kuşkumuz var. Yetki verin diyoruz, bu bir güvencedir ama TOKİ ısrarla vermiyor. Bu konuda net olmanızı istiyoruz. Biz yetkiyi almadan bu işi yapamayız. Bu işin resmi olarak bize geçmesiyle ilgili olarak belge aradık ve TOKİ’ye bir yazı yazdık. TOKİ cevap yazısında; ‘İdaremizin gerek 2985 sayılı kanun gerekse idaremizin çalışmalarında olan diğer kanunlar noktasında görev alanı belirlenmiş olup, idaremizce anılan bölgede inşaat, alt yapı vb. işler noktasında devretmeyi planladığı herhangi bir yetkisi bulunmamaktadır’ dedi. Dolayısıyla biz önümüzdeki süreçte uzlaşma sağladığımız kişilerle konuşur inşaata başlarız. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün verdiği ruhsatta burası için kaçak inşaat yazıyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü kaçak yapıya ruhsat verdi. TOKİ Mamuca, Vadişehir’de yeni başladığı konutlarla ilgili kaçak yapı yapmaktadır. Biz bu kaçak yapılarla ilgili hukuki işlemleri başlattık. TOKİ de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurarak yapı ruhsatı aldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ruhsatın veriliş amacı diye bir hüküm var. Orada da diyor ki; kaçak yapı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü’nün vermiş olduğu ruhsattır bu. Yapıların kaçak yapı olduğunu göstermektedir. Ruhsatın veriliş sebebi kaçak yapı. Biz orada da hukuki işlemi yaptık.”

5 MİLYON PEŞİNAT İŞİN CİDDİYETİNİ ORTAYA KOYAR

Eskişehirspor’a destek konusunda eleştirilere neden olan petrol istasyonu ihalesine ilişkin konuşan Kurt, şunları söyledi: “Eskişehirspor ile ilgili geçmişte ne yapılmış bizi çok ilgilendirmiyor. ‘Adrese teslim ihale yapılıyor’ diyorsunuz ama o işlerden biz anlamayız. Önüne gelen ihaleye girmesin diye bu şartları koyduk. Ciddi bir gelir elde edip, Eskişehirspor’a katkı sunalım istiyoruz. İstediğimiz 5 milyonluk peşinat bu işin ciddiyetini ortaya koyar. Bu para belediyemiz için küçük bir miktar. Bizim bütçemiz içinde bir hükmü olmayacak bir para. Tüm sayıştay denetimlerinden alnımızın akı ile çıkmış bir belediye olarak bunu da yasalara uygun şekilde tamamlayacağız.”

Mülkiyeti Odunpazarı Belediyesi adına kayıtlı olan Ihlamurkent Mahallesi’nde bulunan akaryakıt ve LPG istasyonunun 10 (on) yıl süreyle kiralama işinin ihalesi 11 Ekim 2022 Saat 10.10’nda Odunpazarı Belediyesi binasında gerçekleştirecek. Kazım Kurt ihale yetkisini 12 Mayıs Perşembe günü gerçekleştirilen meclis toplantısını eline almıştı.

Editör: Mustafa YILDIRIM