Minyatür eserlerle “efsanelere yolculuk” Minyatür eserlerle “efsanelere yolculuk”

 Basın toplantısında konuşan Metin Güler, “Kurulduğumuz günden itibaren tarım ne zaman başlamış, nereye ulaşmış, Eskişehir sanayi yapısı nasıl ortaya çıkmış, kuruluşundan günümüze kadar, elektriğin Eskişehir’e ilk geldiği tarihten kalabak suyun ilk geldiği tarihte kadar hem ticari hayatımızı yakından ilgilendiren pek çok belge bu kitapta yer alıyor. Ben bu kitabın hazırlanmasında büyük emeği olan, Osmangazi Üniversitesi tarih bölümünden değerli hocam Prof. Dr. Zafer Koylu’ya teşekkür ediyorum. Kendisi ile uzun yıllardan beri çalışıyoruz, 1 yıllık bir süreçte hazırlandı bu kitap. Arşive ulaşmak, oradan bilgileri toparlamak, derlemek, anlaşılır hale getirmek baya bir zaman aldı.” açıklamasında bulundu. 

Eskişehir’in tarihi bu kitapta

Kitabın içeriğine yönelik bilgiler veren Prof. Dr. Zafer Koylu, “Biz bu süreçte herkesin kitapta bir şeyler bulabileceği köşe taşlarını koymaya çalıştık. Eskişehir’in sanayileşme, tarım, basın, sağlık tarihini görebiliyorsunuz burada. Örneğin Eskişehir’de aşı yapımı için bir laboratuvar var. Düşman ilerlemesiyle beraber bu laboratuvarın düşman eline geçmemesi için başka bir yere naklediliyor. Hasırca çiftliğinin istimlak edilip orada hayvan vebasına karşı aşı üretmek için orada bir girişim var. Siemens’in telsiz telefon fabrikası var burada öyle bir sanayileşme var ki. Tren yolunun buraya gelmesiyle ticaret odasının açılması tesadüf olmasa gerek.” dedi. 

Kitap için çok ciddi bir emek harcadıklarını belirten Koylu, “Bu süreçte başkanımın ciddi bir emeği var. o kadar yoğunluğa rağmen her kapısını çaldığımızda bize kapısını açtı.” diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: Mustafa YILDIRIM