Biz genelde hemen bir isteğe karşı ‘hayır’ diyemeyiz. Bir çok şeyler öne süreriz kabul etmemek için.
Diğer tarafta da çabuk ‘evet’ deme gibi bir alışkanlığımız vardır.
Bir işi yapmasını istesek ‘Yaparız abi’ deyip iş önerisine ‘evet’ diyerek işi alırız. Tabi sonucu da işi veren açısından pek olumlu olmuyor.
Zaten biz çabuk ‘evet’çi olduk…
Okumayan, sorgulamayan, araştırmayan, olayları gözlemlemeyen bir toplum haline gelince, karşımdaki kişinin söylediklerini sözle ‘evet’ demesek de başımızı sallayarak ‘evet’ veya ‘onaylıyorum’ deriz.
12 Eylül sonrasının cunta tarafından hazırlatılan 1982 Anayasa’sı yüzde 92 oranında ‘evet’ denilerek kabul edilmedi mi? Ve yıllardır bu anayasanın değiştirilmesi için başta siyasi partiler, sendikalar, meslek odaları ve demokratik kitle örgütleri talepte bulunulmadı. Ve sonradan  yine bu anayasanın bir çok maddeleri değiştirilmedi mi?
Diğer tarafta da yeni haklar sunuyoruz, denilip ‘evet’ dediğimizde verilecek hakların nasıl verilmediğini de yaşadık bu ülkede…
Neyse efendim; Mecliste kabul edilen Anayasa Değişikliği halka sunulacak. Yani referandum yapılacak. AKP ve MHP ‘evet’ olarak sahaya çıkıyor. Şimdi ‘Evet’ mi ‘Hayır’ mı tartışmaları yoğunlaşmaya başladı.  İnternette ‘evet’ ve ‘hayır’ ile ilgili gezinti yaparken karşıma  4 Eylül 2013 Hürriyet Gazetesi'nin Kelebek ekinde " 'Hayır' diyebilmek stresi azaltıyor" başlıklı bir haber çıktı.
“Hayırlara vesile olsun” diyerek haberi okudum.
Haber'de Psikiyatri Uzmanı Dr. Bora Telaferli'nin 'Hayır' demenin ne olduğunu anlatıyor.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Bora Telaferli'ye göre; Hayır demeyi öğrenmenin ve uygulamanın maruz kalınan stres düzeyini düşürmeye ve kişinin hayatındaki önemli şeylere vakit ayırmasına yardımcı olacağını vurguluyor.
Yine doktora göre;  Hayır diyememenin kişi üzerinde yorgunluk, baskı altında hissetme ve fevri hissetmesine neden olabiliyor.
Yine habere göre; Hayır demek, evet demeye göre daha sağlıklı bir seçenek olarak ortaya çıkıyor. Kişinin evet demeye devam etmesi taleplerin sayısının artmasına, stres düzeyini düşürememesine ve kişinin önem verdiği şeylere zaman ayıramamasına neden olabiliyor. Hayır demek belki en kolay yol olmasa da, kişinin stresini azaltmayı, sorumlukları daha iyi yerine getirmeyi, yeni ilgi alanları edinmeyi sağlıyor.
Psikiyatri Uzmanı Telaferli, aşırı yük ve fazla stres altında kalmanın ve bunlardan evet diyerek kurtulacağını düşünmenin, kişinin kendisini hasta ve tükenmiş hissetmesine neden olduğunu vurguluyor.
Böyle güzel bir ‘sağlık haberi’ni okuduktan sonra Vironika Tugaleva’nın “Bazen hayır  en nazik kelimedir” tümcesi aklıma geldi. Herhalde ‘nazik insan’ olduğum için pat diye aklıma geldi.
Yıllardır rahatça hatta bağırarak ‘evet’ diyebilen insanın; Hayır diyebilmek en doğal hakkı. Sizi istemediğimiz şeylerden uzak tuttuğu kadar karşınızdaki insanı da zor durumlara düşmekten kurtarır.  Bu hakkı kullanmaktan çekinmeyin.