Osmanlı’dan Cumhuriyete miras kalan, darbeler ve yarattığı sonuçlar ile yüzleşmeden gerçek bir demokrasiye ulaşmak mümkün değildir. Yakın tarihimizde darbeler, siyasete toplumu yeniden dizayn etme olanağı sağlamıştır. 12 Eylül bugün yaşadıklarımızın miladı olmuştur.

Aynı şekilde karanlık birçok yönü bulunan 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 6 yıl geçti. 15 Temmuz 2016 tarihinde tanklar, savaş uçakları, helikopterler ile meclise, devlet kurumlarına ve halkın üzerine ateş açılmış, 251 vatandaşımız yaşamını yitirmiş, iki binden fazla vatandaşımız yaralanmıştır.

Eğitim Sen ve konfederasyonumuz KESK, tüm sendikaları ve bir bütün olarak üyeleriyle birlikte 15 Temmuz darbe girişimi karşısında daha ilk gün “Ne Askeri Darbe, Ne Sivil Darbe! Çözüm: Eşit-Özgür-Demokratik Türkiye!” başlıklı açıklaması ile duruşunu net olarak ortaya koymuştur.

Defalarca bedeli ne olursa olsun her tür darbeye karşı olduğumuz, karşı bir duruş sergileyeceğimiz, temel hak ve özgürlükleri kim çiğnerse çiğnesin onlara karşı bir mücadele içerisinde olacağımız belirtilmiştir.

Ne yazık ki, darbelerin panzehiri olan demokrasinin tüm kural ve ilkeleriyle hayata geçirilmesi, parlamenter sistemin kurum ve kurallarıyla işletilmesi, sorunların barışçıl yöntemlerle çözümü, farklı düşünce ve inançların kendilerini ifade edebilmelerinin sağlanması için bir zemin ve gerekçe haline getirilmesi gerekir iken tam tersine, 15 Temmuz sivil darbesine gerekçe haline getirilmiştir.

Yıldönümü vesilesiyle bir kez daha 15 Temmuz darbe girişimini şiddetle kınıyoruz. Askeri, sivil tüm darbelerin karşısında olduğumuzun altını çiziyoruz.

15 Temmuz darbe girişiminin başta siyasi ayağı olmak üzere tüm yönleriyle açığa çıkarılmasını ve sorumluların yargı önünde hesap vermesini istiyoruz.”

Editör: Mustafa YILDIRIM