Halk arasında göz kayması olarak da bilinen şaşılık , gözlerin birbiri ile paralelliğini kaybetmesiyle karakterize olmuş bir göz kusurudur. Çeşitli tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilen şaşılık, ilerlemesi halinde göz tembelliği gibi ciddi sağlık problemlerini beraberinde getirebilme potansiyeline sahiptir. Bu nedenle ideal tedavinin belirlenmesi ve uygulanması oldukça önemlidir. Göz kayması tedavisinde, kayma derecesinin ciddiyeti, farklı göz problemlerine sebep olup olmadığına göre kapsamlı tedavi planlamaları yapılabilir. Özellikle çocukluk döneminde gözlük ve göz egzersizleri en sık uygulanan tedavi şekilleri arasındadır. Göz damlaları ve bantlama teknikleriyle de tedavi desteklenir.

Ancak bazı kişiler için bu tedavi yöntemleri yeterli olmayabilir. Kişiler tedaviye cevap vermeyebilir veya kayma derecesinde ilerleme görülmeye devam edebilir. Bazı kişilerde ise göz kayması tespitiyle beraber göz tembelliği de belirlenebilir. Tembelliğin ilerlememesi adına etkili bir tedavi yöntemine ihtiyaç duyulur. Bu noktalarda göz kayması ameliyatına başvurulur. Gerçekleştirilecek olan cerrahi müdahaleler ile gözler arasındaki paralelliğin eski haline gelmesi sağlanabilir.

Göz Kayması Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Şaşılık, gözlerdeki paralelliğin kaybolması nedeniyle estetik, görme fonksiyonlarını olumsuz etkilediğinden ise tıbbi şikayetler yaratabilir. Farklı tedavi yöntemleriyle tedavi sağlanamadığında ise göz kayması ameliyatı uygulanarak bu şikayetler giderilebilir. Göz kayması ameliyatı, bebeklik döneminden itibaren her yaş grubuna uygulanabilen bir tedavi yöntemidir.

Göz kayması ameliyatı, alanında uzman bir göz hastalıkları uzmanı tarafından, ameliyathane ortamında gerçekleştirilen bir ameliyat türüdür. Ameliyat sırasında göz küresine herhangi bir kesi açılmadan konjonktiva zarı açılarak göz kaslarına müdahaleler gerçekleştirilir. Eriyebilen dikişler kullanılır, bu sayede ameliyat sonrasında herhangi bir dikiş alınması ihtiyacı meydana gelmez. Yapılacak olan cerrahi girişimler sırasında göz kaslarına müdahaleler gerçekleştirilir. Şaşılığa sebep olan ana sağlık problemine göre bazı kasların kısaltılması veya işlevinin azaltılması sağlanır. Yapılacak olan işlemler ameliyata girmeden öncesinde doktor tarafından belirlenir.

Göz kayması ameliyatı 45 dakikayla 1 saat aralığında tamamlanır. Daha karmaşık vakalarda süre bir buçuk saate uzayabilir. Müdahale edilecek olan kas sayısı ameliyat süresini de uzatabilir.

Göz kayması ameliyatı lokal veya genel anestezi altında uygulanır. Her yaş grubuna uygulanabilen ameliyat, bebeklere ve çocuklara uygulanması halinde genellikle genel anestezi dahilinde gerçekleştirilir. Panik atak veya anksiyete gibi özel bir durumu olmayan yetişkinler ise lokal anestezi etkisinde ameliyat edilir. Ameliyat sonrasında genellikle hastanede kalınmasına ihtiyaç yoktur. Ameliyattan birkaç saat sonra hastalar dinlenmek üzere evlerine taburcu edilir. Ameliyat sonrasında ilk bir gün olacak şekilde müdahale edilen göz kapalı tutulur. Ertesi gün doktor tarafından yapılacak muayene sırasında göz bandı çıkarılır ve pansuman yapılır.

Göz Kayması Ameliyatından Sonra Şaşılık Düzelir Mi?

Doğru bir cerrahi müdahale gerçekleştirilmesi halinde şaşılık, ameliyat ile iyileştirilebilir. Gerçekleştirilecek olan müdahaleler sayesinde gözler arasındaki paralellik yeniden sağlanabilir. Göz kayması ameliyatı güvenilir kabul edilen ve başarı oranı yüksek bir ameliyattır.

Ölümlerde üçüncü sırada Ölümlerde üçüncü sırada

Ancak bazı kişilerde göz kaymasının ciddiyeti ve bulunduğu evreye göre iki ameliyata ihtiyaç duyulabilir. Ameliyat sırasında uygulanması gereken işlemlerin fazla olması halinde bu işlemler iki bölüme ayrılabilir. Yapılacak olan ikinci müdahale ardından göz kayması tedavisi sağlanabilir.

Başarılı bir cerrahi müdahale ardından göz kayması tekrarlayan bir sağlık problemi değildir. Ancak cerrahi müdahale sırasında göz kaslarına ihtiyaç duyulandan fazla müdahale edilmesi halinde göz kayması bu noktada farklı bir yöne doğru gelişebilir. Ameliyattan bir süre sonra, yeniden eşitlik sağlamak adına ikinci bir göz kayması ameliyatına ihtiyaç duyulabilir. Bu tür olumsuz durumların önüne geçmek için ise ameliyatı gerçekleştirecek olan doktorun alanında uzman olduğuna dikkat edilmelidir.