Bilindiği gibi bir fikir veya tasarım sahibi doğal olarak sahip olduğu patentin içeriğinin kesinlikle kopyalanmasını istemez. Alınan tüm önlemlere rağmen sürekli olarak bu tarz konularda yaşanan sorunlar birçok patent sahibinin haklarının çiğnenmesine neden olmaktadır. Özellikle gümrüklerden giren kopya ürünler çok fazla olduğu için doğal olarak patent sahiplerini bu konuda da korumaya alan Gümrük koruma kanunu isminde bir kanun bulunmaktadır. Bu kanun kapsamında patenti alınmış olan bir ürünün birebir benzeri gümrüklerden geçerken tespit edilirse el konulabilir ve belirlenen imha yöntemleri ile imha edilebilir. İlgili kanun bu konuda gümrük idaresine gerekli yetkiyi vermektedir. Ancak bu kanunun devreye girmesi için hak sahiplerinin başvuruda bulunmaları gerekir.

Yapılan başvurulardan sonra patente esas olan ürünlerin veya tasarımların muadilleri gümrüklerde yakalandığı takdirde hemen gerekli önlemler alınır. Bu sayede hak sahiplerinin maddi ve manevi hakları korunmuş olur. Aynı zamanda haksız kazanç elde etmeyi amaçlayan kişilerin de amaçlarına ulaşmaları engellenebilir. Taklit ürünler birçok patent sahibinin mağdur olmasına neden olduğu gibi aynı zamanda kullanıcılara da ciddi sıkıntılar yaşatabilmektedir. Özellikle gerçeğine çok benzemelerine rağmen kalitesiz malzemelerden üretilmeleri sebebi ile kullanan kişiler için ciddi sağlık sorunlarına neden olabilirler. Bu sebeple tüketicilerin de her zaman gerçek ve orijinal ürünler kullanma konusunda hassas olmaları gerekir.

Gümrük Koruma Patent Sahiplerine Hangi Avantajları Sunar?

Gümrük koruma kanunu yönetmeliğinde yer alan 104 nolu madde direk olarak bu konu ile ilgilidir. Hak sahipleri bu konu hakkında bilgi sahibi olmalı ve kendilerini bu kanun kapsamında nasıl koruma altına alacaklarını bilmelidirler. Her sektörde en çok yaşanan sorunlardan biri olan taklit ürünler kanunlara uygun bir şekilde patentlerini alan kişilerin emeklerini çalmaktadır. Sadece yurtiçinde üretilmeyen bu taklit ürünler aynı zamanda yurtdışından da ülkemize getirilebilirler. Bu sebeple gümrük koruma kanunları çok sıkı bir şekilde uygulanmaktadır. Her geçen gün yeni gelişimler ile daha sıkı hale gelen bu uygulamalar hak sahiplerini her anlamda koruma altına almaktadır. Bu kanundan nasıl faydalanacağınızı öğrenmek ve gerekli uygulamaları yapmak istediğinizde her zaman Destek Patent uzmanları ile iletişime geçebilirsiniz.

Patent sahipleri kendilerini her zaman güvence altında hissederler. Çünkü aldıkları bu patent sayesinde ürünlerinin veya fikirlerinin kesinlikle kopyalanamayacağını düşünürler. Ancak alınan tüm önlemlere rağmen bu alanda sürekli olarak taklit etme olayları yaşanır ve patent sahiplerinin mağdur olmasına neden olur. Gümrük koruma kanunu ise bu kişilerin her anlamda korunabilmelerini sağlamak için yurtdışından ülkemize sokulmaya çalışılan taklit ürünlerin yakalanmasını sağlamaktadır. Kanunun kapsamı tamamen hak sahiplerini emek hırsızlığına karşı korumaktır. Bu sebeple tüm patent sahipleri gerek olduğu takdirde mutlaka bu kanundan faydalanabilmek için başvurularını yapmalıdırlar. Gümrük koruma kanunu ve faydalanma koşulları hakkında her türlü bilgi için dilediğiniz zaman Destek Patent uzmanlarından yardım alabilirsiniz.

Editör: Mustafa YILDIRIM